Bewoners Kanaleneiland mogelijk weer huis uit om asbest

algemeen
1
30 okt '12
Bewoners van de Utrechtse asbestwijk Kanaleneiland moeten weer hun huis uit.

Uit aanvullend onderzoek blijkt dat om de verwarmingsbuizen in vier van de vijf flats aan de Stanleylaan een asbesthoudend cv-koord zit, meldt woningcorporatie Mitros dinsdag. De verwarmingsbuizen voeren door het plafond naar de bovenliggende verdieping. Het asbestkoord eromheen moet voorkomen dat een brand zich via de verwarmingsbuizen snel kan verspreiden.

Mitros benadrukt dat er geen enkel gevaar voor besmetting is als het koord niet wordt beschadigd. "Bovendien blijkt ook uit geen van de onderzoeken in de verschillende woningen, dat het koord tot besmetting heeft geleid. Bewoners hoeven zich geen zorgen te maken dat zij risico hebben gelopen."Wel moeten er maatregelen worden genomen omdat het risico bestaat dat het koord alsnog beschadigd raakt en zo een gevaar vormt. 

Het koord laten zitten zoals het zit is geen optie omdat dan jaarlijks luchtmonsters moeten worden genomen om na te gaan of het geen asbestdeeltjes verspreidt. De keuzes die overblijven is het koord aanpassen zodat het niet beschadigd kan raken of het koord vervangen door een koord zonder asbest. In dat laatste geval moeten de bewoners hun huis uit. In één flat wordt het koord sowieso verwijderd omdat die niet bewoond wordt. 

Samen met TNO en de inspectie SZW onderzoekt Mitros nu wat het beste is. In juli werd in een flat aan de Stanleylaan asbest ontdekt. Meer dan driehonderd bewoners moesten daarop hun huis verlaten. Een onafhankelijke onderzoekscommissie onderzoekt de kwestie in opdracht van de gemeente. Het rapport wordt in december verwacht.

© Novum 2012
utrecht
kanaleneiland
stanleylaan
asbest
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?