Bahrein verbiedt alle demonstraties

buitenland
8
30 okt '12
Protestbijeenkomsten in Bahrein zijn niet langer toegestaan.

Dat heeft het ministerie van binnenlandse zaken van het oliestaatje dinsdag bekendgemaakt. In de verklaring schemerde door dat de regering sjiitische politieke organisaties aansprakelijk wil stellen voor overtredingen van het demonstratieverbod. Veel sjiieten, die in Bahrein de meerderheid uitmaken, gingen ruim anderhalf jaar geleden voor het eerst de straat op om meer invloed te eisen. 

De door soennieten gedomineerde bestuurselite kondigde daarop, met een beroep op de 'uitzonderingstoestand', een reeks strenge maatregelen af om de protestbeweging in te dammen. Bahrein stond demonstraties en protestmarsen tot op heden mondjesmaat toe. 

De uitgaansverboden en berechting van demonstranten door buitengewone militaire rechtbanken uit de eerste maanden van de opstand lijken nu terug te keren. Bij overtreding van het demonstratieverbod wacht sjiitische groepen mogelijk arrestaties van hun leden en sluiting van hun kantoren.

Bij betogingen zijn sinds februari 2011 al meer dan vijftig doden gevallen als gevolg van het harde ingrijpen van de autoriteiten.

© Novum 2012
arabische lente
bahrein
protest
soennieten
sjiiten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?