Sandy zorgt voor ruim 90 doden

buitenland
5
2 nov '12
Het dodental in de VS als gevolg van superstorm Sandy is opgelopen tot meer dan negentig.

In New Jersey kunnen nog altijd duizenden mensen door het hoge water geen kant op. Er zitten zeker 1,7 miljoen mensen zonder stroom en inwoners van de staat is opgeroepen spaarzaam met drinkwater om te gaan. Verwacht wordt dat het zuidelijke deel van Manhattan zaterdag weer stroom heeft. Ook daar hebben nog honderdduizenden mensen geen elektriciteit.

Daarnaast zijn er zorgen over onder meer ouderen die vastzitten in gebouwen zonder stroom. De gouverneur van New York, Andrew Cuomo, heeft opdracht gegeven voedsel en drinken uit te delen. Inmiddels klinken steeds vaker waarschuwingen over de opwarming van de aarde en het vooruitzicht op meer noodweer.

"De komende vijftig tot honderd jaar gaan heel anders zijn dan wat we de afgelopen vijftig jaar hebben gezien", zei gepensioneerd wetenschapper S. Jeffress Williams van een wetenschapscentrum van de Amerikaanse geologische dienst in Massachusetts. Het zeeniveau stijgt snel en allesverwoestende stormen komen vaker voor, aldus Williams, die vreest dat het in de toekomst erger wordt.

Voordat Sandy de Amerikaanse oostkust trof, maakte de storm in het Caribisch gebied ook al slachtoffers. Zeker 69 mensen verloren in de Cariben het leven door het natuurgeweld.

© Novum 2012
sandy
vs
storm
dodentak
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?