Rebellen Syrië zetten aanval op vliegbasis in

buitenland
13
3 nov '12
De strijders willen een vliegbasis overnemen.
Syrische rebellen hebben zaterdag de aanval geopend op een strategisch gelegen vliegbasis tussen de hoofdstad Damascus en het noordelijke Aleppo. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten gezegd.De rebellen vielen de regeringstroepen op vliegbasis Taftanaz rond zonsopgang aan, aldus het Observatorium. De basis ligt langs de snelweg tussen Damascus en Aleppo. 

Activisten hebben amateurvideo's online gezet waarin de aanval te zien zou zijn. De rebellen worden bijgestaan door strijders van het islamitische Jabhat al-Nusra, aldus het Observatorium. Weinig strijders van de oppositie zijn zo ervaren en gedisciplineerd als die van Jabhat al-Nusra en zij hebben de afgelopen maanden vaker aanvallen op vliegbases uitgevoerd.

Op de basis staan vooral gevechtshelikopters. Luchtaanvallen zijn een van de effectiefste methodes van het Syrische regime om de opstandelingen aan te vallen. De rebellen hebben eerder gebieden rondom de noordelijke stad Aleppo ingenomen, maar hun posities worden daar constant bestookt door gevechtshelikopters en straaljagers. 

Ook Aleppo zelf wordt bijna dagelijks vanuit de lucht bestookt.De strijd in Syrië, die vorig jaar in maart begon en inmiddels is uitgegroeid tot een burgeroorlog, heeft volgens activisten al aan meer dan 36 duizend mensen het leven gekost.
© Novum 2012
arabische lente
syrië
aleppo
jabhat al-nusra
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi