Beatrix beëdigt tweede kabinet-Rutte

algemeen
5
5 nov '12
Koningin Beatrix beëdigt maandag het kabinet van PvdA en VVD.

Het is voor het eerst dat deze ceremonie op Paleis Huis ten Bosch zichtbaar is voor de buitenwacht. Daarna laat het tweede kabinet van premier Mark Rutte zich rond 11.50 uur zien tijdens de traditionele bordesscène op de trappen van het paleis in Den Haag. De beëdiging van de ministers was tot nu toe altijd besloten. Na de beëdiging van de dertienkoppige ministersploeg worden rond 13.00 uur de zeven staatssecretarissen beëdigd. 

Zowel de NOS als RTL Nieuws doet live verslag van de beëdiging, die via één camera op afstand wordt vastgelegd.De directeur van het kabinet van koningin Beatrix leest de eed of de belofte voor, waarna de bewindslieden moeten beloven dat ze hun ambt 'getrouw' zullen vervullen en de grondwet respecteren. Na het officiële gedeelte gaan de ministers en de staatssecretarissen naar hun departement. 

Om 16.00 uur vergadert de ministerraad voor het eerst in zijn nieuwe samenstelling. De eerste formatie zonder bemoeienis van het staatshoofd heeft 54 dagen geduurd. Rutte heeft koningin Beatrix zondagmiddag bijgepraat over de stand van zaken rond de formatie. Het kabinet-Rutte 2 kwam zaterdag aan het begin van de avond al bijeen voor zijn oprichtingsvergadering, het zogeheten constituerend beraad.

De nieuwe bewindslieden wacht een zware taak, aangezien ze vrijwel allemaal forse bezuinigingen moeten waarmaken. De coalitie wil zestien miljard euro bezuinigen en heeft in het regeerakkoord aanzienlijke hervormingen aangekondigd, onder meer op het vlak van de hypotheekrenteaftrek, belastingtarieven, de arbeidsmarkt en het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremie. Vooral tegen dit laatste is al veel protest ontstaan.

De Tweede Kamer debatteert donderdag met het kabinet over de regeringsverklaring.

© Novum 2012
regeerakkoord
pvda
vvd
beatrix
verkiezingen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi