Salafist Marokko wil niets weten van gratie Mohammed VI

buitenland
37
5 nov '12
Een salafistische leider wil geen koninklijk pardon.

Hassan Khattab is een van de leiders van de Marokkaanse groep Salafiya Jihadia en veroordeeld tot 30 jaar celstraf. Hij zou aanslagen hebben voorbereid op Marokkaanse politici, diplomaten en toeristen. Vanuit de gevangenis van Settat schrijft hij een brief waarin hij klaagt over martelingen van bewakers in de gevangenis. Khattab ziet een koninklijk pardon dan ook niet als oplossing voor salafisten. 

Hij verwerpt het echter niet als minachting voor koning Mohammed VI maar meer als een standpunt die hij inneemt om de situatie van leden van Salafiya Jihadia te verbeteren. In de media verschijnen vaak berichten over martelingen van Marokkaanse salafisten. Hij ziet de salafistische bewegingen in dan ook Marokko als groep van vrije gedachten. Eerder werden leiders als Omar Haddouchi, Hassan Kettani en Mohammed Rafiki 'vergeven' door de koning terwijl ze een aandeel hadden in de aanslagen van Casablanca.

Omar Haddouchi zou volgens Spaanse autoriteiten Marokkanen in Spanje ronselen voor de jihad in Syrië. De leider die geregeld in de media verschijnt doet de beschuldigingen af als leugens en overweegt een aanklacht. 

© Redactie 2012
marokko
hassan khattab
salafist
settat
islam
mohammed vi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?