Tanja Nijmeijer rapt in FARC-clip

buitenland
47
6 nov '12
De Nederlandse is in een propaganda filmpje te zien.

De Colombiaanse rebellenbeweging FARC heeft maandag een muziekvideo op Youtube gezet waarin de Nederlandse strijder Tanja Nijmeijer rappend is te zien. Op een video die dinsdag online is gezet is de aankomst van Nijmeijer, met zwarte baret, in Cuba te zien. Ze is daar voor vredesbesprekingen van de FARC met de Colombiaanse regering. In de muziekvideo zingt Nijmeijer samen met enkele andere strijders op verschillende locaties in de jungle. 

Ze is onder meer te zien met zwarte baret en in Che Guevara-shirt, speelt op een akoestische gitaar en rapt enkele stukken. Het lied gaat over hoe ze de reis naar Cuba verdiend heeft en gaat later over in een ode aan FARC-veldmaarschalk Jorge Briceno. Hij kwam in 2010 om bij een bombardement van de overheid dat Nijmeijer overleefde. Het is niet de eerste keer dat een muziekvideo van Nijmeijer op internet verschijnt. 

In 2010 zong ze het nummer Don't cry for me Argentina in voor haar ouders. Het werd uitgezonden op radiozender 3FM en op de website van de Wereldomroep geplaatst. De 34-jarige Nijmeijer, die zich tien jaar geleden aansloot bij de Colombiaanse guerrillabeweging, kon naar Cuba reizen omdat eind vorige maand de arrestatiebevelen die in Colombia tegen haar lopen tijdelijk werden ingetrokken. 

De besprekingen beginnen officieel op 15 november. Nijmeijers deelname aan de besprekingen is niet onomstreden. Colombiaanse senatoren beklaagden zich er vorige maand over dat de FARC haar inzet bij de vredesonderhandelingen om sympathie in Europa te winnen. De beweging zou het beeld willen uitstralen van een jonge revolutionaire beweging die niets met terrorisme te maken heeft.

© Novum 2012
farc
tanja nijmeijer
youtube
propaganda
cuba
colombia
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi