Broer Mohammed Merah legt schuld bij ouders

buitenland
132
12 nov '12
De radicalisering van de Franse Mohammed Merah begon thuis.

Dat vertelt zijn broer Abdelghani in een documentaire en in een boek dat woensdag verschijnt, aldus Franse media. Merah doodde in en om Toulouse drie joodse kinderen, een rabbijn en drie militairen. In maart kwam hij om het leven bij de belegering van zijn huis door de politie. Merah zei banden met Al-Qaida te hebben en zou in Pakistan trainingen hebben gevolgd. Een van zijn broers, Abdelkader, zit nog altijd in hechtenis.

De aanslagen deden pijnlijke vragen rijzen over de vraag of Frankrijk faalt als het gaat om de integratie van kinderen van arme moslimimmigranten, zoals de van oorsprong Algerijnse Merah's. Abdelghani Merah stelt nu in het boek Mijn Broer, die Terrorist dat zijn ouders - en dan met name zijn moeder - verantwoordelijk waren voor de radicalisering van Mohammed.

Abdelghani zwoer op de dag van de begrafenis van zijn broer de wereld te vertellen hoe ze met antisemitisme werden opgevoed, zo staat te lezen in delen van het boek die verschillende Franse kranten publiceerden. "Ik zal uitleggen hoe mijn ouders je opvoedden in een atmosfeer van racisme en haat voordat de salafisten je konden onderdompelen in religieus extremisme", schrijft hij in zijn boek. 

Salafisten zijn ultraconservatieve moslims. Merah's moeder heeft enige tijd vastgezeten voor ondervraging, maar is kort daarna op vrije voeten gesteld. Vader Merah verliet het gezin toen de kinderen nog klein waren om terug te keren naar Algerije, maar heeft de Franse staat inmiddels aangeklaagd voor de dood van zijn zoon. De documentaire met Abdelghani en zijn zus Souad wordt later zondag uitgezonden en behandelt dezelfde onderwerpen. 

"Mijn moeder zei altijd 'Wij Arabieren zijn geboren om joden te haten'. Dit heb ik mijn hele kindertijd moeten horen", zegt Abdelghani volgens Belgische media in de documentaire. Souad daarentegen vertelt hoe trots ze is op haar broer Mohammed.

© Novum 2012
mohammed merah
algerije
frankrijk
joden
arabieren
al-qaida
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi