'Doodstraf voor militair VS na bloedbad'

buitenland
4
14 nov '12
De militair heeft zestien Afghaanse burgers zonder reden vermoord.

Militaire procureurs willen dat de Amerikaanse sergeant die in maart in twee Afghaanse dorpen zestien burgers vermoordde door een krijgsraad ter dood wordt veroordeeld. Zij formuleerden de eis dinsdag aan het slot van een pro-formazitting, waarin onder meer op afstand Afghaanse getuigen werden gehoord. De aanklagers zeggen dat sergeant Robert Bales 'gruwelijke en gemene' misdrijven heeft begaan. 

Hij zou 's nachts van zijn basis zijn weggeglipt om in twee dorpen burgers te vermoorden. Tussentijds was hij naar de basis teruggekeerd. Toen hij de laatste keer terugkwam, bedekt onder het bloed, zou hij tegen andere soldaten gezegd hebben wat hij had gedaan. De avond ervoor had hij whisky gedronken en een film over een wraakactie van een voormalig CIA-agent bekeken.

Een van de advocaten van Bales zei dat er nog te weinig bekend is om een proces voor de krijgsraad te beginnen. Zo is volgens advocate Emma Scanlan de gemoedsgesteldheid van Bales op de avond van de moorden nog onduidelijk. Zij stelde dat Bales mogelijk aan posttraumatische stress en hersenletsel leed. De moorden leidden tot zulke heftige protesten in Afghanistan dat de Amerikanen de gevechtsoperaties moesten opschorten. 

Pas na drie weken waren de gemoederen dusdanig bedaard dat Amerikaanse onderzoekers de plaatsen van het delict konden bekijken. Geen van de Afghaanse getuigen heeft Bales als de schutter herkend, maar ander bewijsmateriaal, zoals de bloedsporen op zijn kleding, heeft hem met de moorden in verband gebracht.

© Novum 2012
afghanistan
militair
moordenaar
robert bales
emma scanlan
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?