Schokkend rapport over Marokkaanse dienstmeisjes

algemeen
56
15 nov '12
Jonge dienstmeisjes leven in Marokko in erbarmelijke omstandigheden.

Volgens Human Rights Watch is de situatie van jonge Marokkaanse werksters zeer zorgwekkend. Meisjes van 8 jaar doorstaan fysieke misbruik en lange werkdagen tegen geen of zeer gering salaris. Volgens het 73-pagina's tellend rapport moeten kinderen als huishoudelijk personeel 12 uur per dag, 7 dagen per week werken voor slechts 11 dollar per maand. Sommige meisjes hebben tegenover HRW gemeld dat hun werkgevers ze vaak slaan, uitschelden en de toegang tot onderwijs weigeren.

Ook krijgen de meisjes vaak te maken met ondervoeding. De tienduizenden meisjes komen vaak van het platteland en vallen niet onder de wetten die Marokko heeft opgesteld voor werknemers. Zo is het minimumloon 205 euro en een werkweek duurt normaliter 44 uur. De Marokkaanse regering heeft kinderarbeid verlaagd en het schoolbezoek is toegenomen in het afgelopen decennium maar een strikte wetgeving en de naleving ervan ontbreekt nog. Ook krijgen weinig werkgevers die jongeren onder de 15 jaar in dienst nemen weinig sancties te verduren waardoor het probleem blijft bestaan.
 
HRW wil dat de regering een effectief plan doorvoert om minderjarige kinderen in de huishouding op te sporen en hen hieruit te halen. Daarnaast moet er toezicht komen op de arbeidsomstandigheden van huishoudelijke werkers tussen de 15 en 17 jaar. 'Marokko heeft belangrijke stappen gezet om kinderarbeid te verminderen maar het moet met gerichte acties komen om deze kinderen te beschermen', zo klonk het duidelijk. HRW voerde in 2005 ook onderzoek maar nu blijkt dat het aantal kinderen dat werkt als huishoudelijke hulp gedaald is.

Het nieuwste verslag is gebaseerd op veldonderzoek in april, mei en juli 2012 in Casablanca, Rabat, Marrakech en Chichaoua. HRW interviewde 20 kinderen maar ook ambtenaren, advocaten, leraren en vertegenwoordigers van organisaties. Vijftien kinderen gaven aan dat ze 12 jaar waren toen ze begonnen en te maken kregen met fysieke misbruik. Ze werden geslagen met riemen, houten stokken, schoenen of buizen. Drie meisjes werden seksueel geïntimideerd en kregen te maken met aanranding door mannelijke werkgevers.

De Marokkaanse regering liet op haar beurt weten dat het aantal werkende kinderen sinds 1999 is afgenomen van 517 duizend naar 123 duizend in 2011.

© Redactie 2012
marokko
dienstmeisjes
hrw
mensenrechten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi