Israël stopt even met aanval door komst Egyptische premier

buitenland
0
16 nov '12
Vanuit de Gazastrook zijn vrijdagochtend opnieuw raketten afgevuurd naar Israël.

Israël had aangeboden zijn offensief op te schorten gedurende een bezoek van de Egyptische premier Hesham Kandil in Gaza, op voorwaarde dat de Palestijnen geen raketten meer zouden afschieten. Militanten in Gaza schoten opnieuw raketten af toen Kandil begeleid door lijfwachten met kogelvrije vesten en machinepistolen via de enige grensovergang de Gazastrook binnenkwam.

Israël heeft echter niet onmiddellijk gereageerd. Kandil werd begroet door Hamas-premier Ismail Haniyeh, die daarvoor voor het eerst sinds het Israëlische offensief woensdag begon in de openbaarheid verscheen. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu liet weten dat het offensief op verzoek van Egypte werd opgeschort. Volgens een Israëlische functionaris zei Netanyahu dat hij 'gecommitteerd is aan het vredesverdrag met Egypte, dat in het strategisch belang van beide landen is'.

Egypte zei dat het bezoek van Kandil, waarvoor drie uur zijn uitgetrokken, bedoeld is om solidariteit te tonen met Hamas, waarmee de Moslimbroederschap die nu in Egypte aan de macht is sterk verwant is. In het gevolg van Kandil zijn echter ook Egyptische functionarissen meegereisd die betrokken waren bij onderhandelingen na eerdere gevechten. 

Volgens een Egyptische diplomaat hebben de militanten in Gaza aangegeven dat zij bereid zijn het vuren te staken als Israël zijn militaire operatie stopt en ophoudt met gerichte liquidaties.

© Novum 2012
palestina
gazastrook
egypte
israel
hamas
moslimbroederschap
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?