HRW: 'Leger Myanmar hielp knokploegen tegen moslims'

buitenland
4
19 nov '12
De regering deed mee aan de afslachting van moslims in Myanmar.

Myanmarese ordetroepen hadden een aandeel in het geweld tegen de islamitische Rohingya-minderheid van afgelopen maand. Die beschuldiging heeft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) zondag geuit. De Myanmarese regering spreekt de aantijging tegen. Human Rights Watch erkende dat Myanmarese militairen in sommige delen van de westelijke deelstaat Rakhine aanvallen van boeddhistische Rakhines probeerden te bedwingen en Rohingya's tegen de Rakhines beschermden. 

Maar de mensenrechtenorganisatie vindt dat de regering schromelijk tekort is geschoten. HRW gaf zondag nieuwe satellietbeelden vrij van de verwoestingen die in moslimgemeenschappen zijn aangericht. De beelden toonden onder meer een Rohingya-dorp dat in oktober door knokploegen van de Rakhines werd overvallen. De met speren en handbogen gewapende bende onthoofdde de dorpelingen.

"Uit satellietbeelden en ooggetuigenverslagen blijkt dat plaatselijke bendes, soms met steun van de autoriteiten, probeerden de klus van de verdrijving van de Rohingya's te klaren", verklaarde Brad Adams, de directeur van HRW in Azië. Het slepende conflict tussen de Rakhines en de Rohingya's gaat om de vraag waar de moslims thuishoren. 

Veel Rohingya's wonen al generaties lang in Myanmar, maar ze worden nog altijd gezien als indringers uit Bangladesh die het schaarse land van de Rakhines inpikken.

© Novum 2012
rohingya
moslims
myanmar
hrw
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi