Islamitische strijders Syrië zien niks in coalitie

buitenland
5
19 nov '12
Dertien islamitische Syrische strijdgroepen willen niets weten van de coalitie.
Daarin heeft de Syrische oppositie zich vorige week verenigd. Dat wordt beweert in een videoboodschap die zondagavond uit naam van onder meer het extremistische Jabhat al-Nusra is geplaatst op een website van moslimstrijders.

De afzenders van de videoverklaring riepen in dezelfde adem een 'islamitische staat' uit in het belegerde Aleppo, waar veel islamitische strijders een stadsguerrilla voeren tegen het regeringsleger. "Wij zijn de vertegenwoordigers van de gevechtseenheden in Aleppo en we verklaren dat we het complot van de zogenaamde nationale alliantie afwijzen", luidt de verklaring. 

"We hebben eenstemmig besloten snel een islamitische staat op te richten en elk buitenlands project te verwerpen." De Syrische oppositie sloot op 11 november de rijen om voortaan gezamenlijk de strijd met het bewind van president Bashar Assad aan te binden. 

Het samengaan moet de groeiende invloed van moslimextremisten in de Syrische opstand het hoofd bieden. De nieuwe Syrische Nationale Coalitie voor Oppositionele en Revolutionaire Krachten heeft de steun van het Westen.
© Novum 2012
arabische lente
syrië
moslims
strijders
jihad
jabhat al-nusra
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi