Man krijgt 13 jaar voor bizarre 'bomkraag afpersing'

buitenland
0
20 nov '12
De afpersing ging middels een bomkraag.

Een 52-jarige Australiër die een meisje zogenaamd een bom om haar nek had gehangen om geld van haar welgestelde ouders af te persen is dinsdag in Sydney tot dertien jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hij moet daarvan minstens tien jaar uitzitten. De toen 18-jarige Madeleine Pulver was alleen thuis toen Paul Douglas Peters vorig jaar augustus in het huis binnendrong en het meisje een pakket om haar nek ketende en vervolgens vertrok met achterlating van een briefje waarin hij losgeld eiste. 

Explosievendeskundigen hadden er meer dan tien uur werk aan om het pakje te verwijderen, dat geen explosieven bleek te bevatten. Peters vluchtte naar de VS, maar de politie wist hem aan de hand van een op het achtergelaten briefje vermeld e-mailadres op te sporen. Hij werd twee weken later aangehouden in de woning van zijn ex-vrouw in Louisville en uitgeleverd aan Australië.

Zijn advocaten betoogden dat Peters door zijn recente scheiding depressief was, stevig dronk en grote stemmingswisselingen had en zich niets van het delict kon herinneren. Hij zou geobsedeerd zijn door een boek dat hij schreef en het zou hem helemaal niet om het geld te doen zijn geweest, maar om wraak. Volgens de openbare aanklagers ging het juist wel om geld, maar was het meisje een toevallig slachtoffer. 

Peters had financiële problemen en was in de villawijk Mosman bij Sydney op zoek naar iemand van wie hij wist dat die een groot fortuin bezat. Maar toen hij door de wijk doolde, kwam hij een buurman van de familie Pulver tegen met wie hij vroeger in Hong Kong zaken had gedaan. 

De buurman werd zijn nieuwe doelwit, maar toen Peters zijn plannen uitvoerde had hij zich in het huis vergist en werd het meisje slachtoffer.De rechter ging grotendeels mee in de redenering van het openbaar ministerie, maar gaf Peters minder dan de maximale straf van twintig jaar omdat hij schuld had bekend en waarschijnlijk depressief was.

© Novum 2012
afpersing
paul douglas peters
sydney
opmerkelijk
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?