Gaza ruimt puin en viert feest

buitenland
16
22 nov '12
De inwoners van de Gazastrook zijn donderdag begonnen met puin ruimen.

Door de Israëlische bombardementen hebben heel wat gebouwen schade opgelopen. Toen het bestand tussen Israël en Hamas woensdagavond van kracht werd, werd in de straten van Gaza feest gevierd. Hamas beschouwt de wapenstilstand als een overwinning. "De mensenmassa die afgelopen nacht de straat op ging om feest te vieren had een boodschap voor de hele wereld, dat Gaza niet verslagen kan worden", aldus Hamas-woordvoerder Sami Abu Zuhri.

Israël en Hamas moeten nu in onderhandelingen tot afspraken zien te komen over het openstellen van de grenzen van de Gazastrook. Bij veel inwoners van Gaza leeft de hoop dat er een nieuw tijdperk aanbreekt. "Vandaag is anders, het kopje koffie in de ochtend smaakt anders en ik voel dat we een nieuwe start gaan maken", zei de 38-jarige Ashraf Diaa.

Of Hamas werkelijk in staat is om bij de onderhandelingen gedaan te krijgen dat de grensblokkades van Gaza worden opgeheven is verre van zeker, maar het geweld van de afgelopen week heeft wel gezorgd voor politieke erkenning in de regio. Gaza werd vorige week door ministers van buitenlandse zaken van diverse Arabische landen bezocht - een scherp contrast met de isolatie van Hamas in het verleden.

Zelfs Israël en de Verenigde Staten hebben erkend dat Hamas een belangrijke rol heeft gespeeld bij het aangaan van indirecte onderhandelingen met de islamitische strijders in Gaza. Door de vage taal van de bestandsovereenkomst en de diepgewortelde vijandigheid tussen de beide partijen is het nog lang niet zeker dat er een eind is gekomen aan het bloedvergieten. Het akkoord is slechts uren oud en Israël maakt geen haast om de militairen langs de grens met Gaza terug te trekken, aldus minister van defensie Ehud Barak.

Hij verdedigde zijn beslissing om geen grondoffensief te lanceren. "Je begint niet zomaar aan een militair avontuur en zeker niet op basis van de onderbuikgevoelens van de bevolking, die direct kunnen omslaan als de eerste pantserwagen op zijn kant terechtkomt of een explosief wordt ingezet tegen de grondtroepen", zei hij.

In Israël heersen gemengde gevoelens. Sommigen zijn dankbaar dat de rust is weergekeerd, zonder dat daarvoor een grondoffensief in Gaza nodig was. Anderen, die al dertien jaar raketbeschietingen te verduren hebben, menen dat te snel is gestopt met de operatie en dat hun veiligheid nog altijd niet gegarandeerd is.

© Novum 2012
gazastrook
palestina
israel
ehud barak
hamas
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?