VN stemmen donderdag over Palestijnen

buitenland
7
27 nov '12
Donderdag breekt een belangrijke dag aan voor Palestina.

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties stemt donderdag over het Palestijnse verzoek om de status van waarnemend niet-lid. Het staat vrijwel vast dat de Vergadering met het verzoek zal instemmen. In tegenstelling tot de praktijk in de VN-Veiligheidsraad hebben leden van de Algemene Vergadering geen vetorecht. Omdat de meeste leden de Palestijnse zaak steunen en de resolutie slechts een eenvoudige meerderheid nodig heeft om te worden aangenomen lijkt de uitslag al bij voorbaat vast te staan. 

Tot dusverre hebben 132 landen - meer dan twee derde van de VN-lidstaten - de staat Palestina erkend. De uitkomst van de stemming kan op den duur een belangrijke stap betekenen richting een tweestatenoplossing met Israël. Palestijnse pogingen in september 2011 om een volledig lidmaatschap van de VN te bemachtigen liepen spaak, omdat dat verzoek ook door de Veiligheidsraad moest worden goedgekeurd. 

De Verenigde Staten verwierpen het verzoek en lieten weten dit streven keer op keer met hun veto tegen te houden totdat er een vredesovereenkomst met Israël is bereikt. De Palestijnen willen echter de omgekeerde weg behandelen. Verhoging van hun status bij de VN, van permanente waarnemer naar waarnemend niet-lid, legt meer gewicht in hun wens voor een eigen staat, hopen zij. 

Die staat moet bestaan uit de Gazastrook, de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. Met de nieuwe status kunnen ze lid worden van diverse VN-instanties, waaronder het Internationaal Gerechtshof, waar zij eventuele misdaden van Israël aanhangig kunnen maken. Tegelijkertijd vrezen de Palestijnen financiële en diplomatieke wraakacties. Toen zij vorig jaar lid werden van Unesco trokken de VS hun financiële bijdrage aan het VN-orgaan - zo'n 22 procent van het Unesco-budget - in. 

Ook ontvingen de Palestijnen minder geld van de VS. Het Congres in Washington heeft al laten weten de Palestijnen verder te korten als zij hun plan bij de VN doorzetten. Israël reageerde op de Palestijnse stappen met versnelde bouw in nederzettingen die door de VN als illegaal zijn bestempeld en het achterhouden van fondsen van de Palestijnse regering.

© Novum 2012
palestina
vn
erkenning
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?