VN willen snel verbod op vrouwenbesnijdenis

buitenland
17
27 nov '12
Belangrijke dag in strijd tegen vrouwenbesnijdenis.

Activisten die strijden voor een verbod op vrouwenbesnijdenis hebben maandag een belangrijke overwinning behaald. De mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties heeft ingestemd met een resolutie die aandringt op een wereldwijd verbod op verminking van de vrouwelijke genitaliën. De commissie noemde de besnijdenissen schadelijk en bovendien een serieuze bedreiging voor de gezondheid van vrouwen en meisjes, niet alleen fysiek, maar ook geestelijk. 

De commissie roept de 193 lidstaten van de VN op om de praktijk te veroordelen en eductieprogramma's te lanceren om een eind aan de besnijdenissen te maken. Ook moet er een wettelijk verbod op besnijdenis komen om vrouwen en meisjes tegen deze 'vorm van geweld' te beschermen. Honderdtien landen schaarden zich achter de resolutie en het is dan ook bijna zeker dat deze door de Algemene Vergadering wordt aangenomen. 

De stemming wordt halverwege december verwacht. De VN zeiden dat in 2010 ongeveer zeventig miljoen meisjes en vrouwen zijn besneden. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie ondergaan dagelijks zesduizend meisjes een besnijdenis.

© Novum 2012
vrouwen
vrouwenbesnijdenis
vn
verminking
besnijdenis
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?