'Marokko en Polisario niet serieus bezig met oplossing'

buitenland
17
29 nov '12
Gesprekken tussen Marokko en het bevrijdingsfront Polisario hebben nergens toe geleid.

Dat heeft de speciale gezant van de Verenigde Naties voor de Westelijke Sahara Christopher Ross woensdag gezegd. Negen ronden van gesprekken sinds augustus 2009 hebben geen enkel resultaat opgeleverd, zei Ross. "Ik heb nog niet de bereidheid gevoeld om een eerste stap te zetten om serieus te worden, dus daar moeten we wat aan doen." Hij wil nu aansturen op pendeldiplomatie om de impasse te doorbreken.

Ross waarschuwde dat onrust in de regio - zoals de machtsgreep van islamitische extremisten in het noorden van Mali - negatieve gevolgen kan hebben voor de Westelijke Sahara. "Onder deze nieuwe omstandigheden kan dit conflict, wanneer het doorettert, zorgen voor groeiende frustratie en hernieuwd geweld en meer vijandigheden die tragisch kunnen uitpakken voor de bevolking van de regio."

Marokko bezette en annexeerde de mineralenrijke Westelijke Sahara in 1975, nadat Spanje zich had teruggetrokken uit het land. Polisario riep uit naam van de nomadische Saharawi de onafhankelijkheid uit en vocht tot 1991, toen door bemiddeling van de VN een vredesdeal tot stand kwam, met het Marokkaanse leger.

De VN stelden dat er een referendum moest worden gehouden over onafhankelijkheid, maar in plaats daarvan zette Marokko een plan uiteen dat vergaande autonomie garandeerde. In mei noemde Marokko Ross bevooroordeeld en vroeg om een vervanger. VN-chef Ban Ki-Moon belde vervolgens persoonlijk met de Marokkaanse koning Mohammed VI om de zaak op te lossen.

© Novum 2012
marokko
ross
polisario
vn
westelijke sahara
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi