Eerste asielzoekers verlaten tentenkamp

algemeen
7
29 nov '12
De eerste uitgeprocedeerde asielzoekers hebben donderdag het tentenkamp verlaten.

Zij gaan in op het aanbod van burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) om dertig dagen opvang te krijgen, zonder mee te hoeven werken aan hun terugkeer. Minimaal 88 van de 137 asielzoekers in het Amsterdamse kamp in Osdorp hebben volgens de gemeente toegezegd het kamp te verlaten, nu de rechter de gemeente woensdag toestemming heeft gegeven het kamp te ontruimen. Van der Laan wil dat het kamp vrijdag weg is, anders gaat hij over tot ontruiming.

De gemeente verwacht dat meer dan 88 asielzoekers zullen besluiten tot vrijwillig vertrek. De eerste asielzoekers verlieten het kamp rond 09.30 uur druppelsgewijs. In groepjes van ongeveer zeven man worden zij met busjes van de GGD afgevoerd en naar verschillende opvanglocaties binnen en buiten de stad gebracht. Om welke locaties dat exact gaat wil een woordvoerder van de gemeente niet zeggen. Zo'n tien gemeenten lieten eerder weten opvang te willen bieden. Met het afbreken van de 25 tenten in het kamp was donderdagochtend nog niet begonnen.

Een manifestatie die donderdag zou worden gehouden bij het kamp is verplaatst naar een locatie aan de Sloterplas. Van der Laan had geen toestemming gegeven om de demonstratie bij het tentenkamp te houden. De groenstrook aan het water biedt voldoende ruimte voor de manifestatie, en 'zo hoeft niemand gearresteerd te worden', licht Jo van der Spek van stichting Migrant 2 Migrant toe.

© Novum 2012
asielzoekers
amsterdam
osdorp
sloterplas
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?