29.000 mensen in Marokko hebben hiv

buitenland
52
1 dec '12
Volgens de nieuwste cijfers hebben bijna 30.000 Marokkanen de ziekte.

Het ministerie van Volksgezondheid van Marokko heeft cijfers bekend gemaakt ter gelegenheid van de viering van de Werelddag tegen aids. Volgens de laatste schattingen van het nationaal programma ter bestrijding van aids hebben 29.000 Marokkanen de ziekte. Daarmee is het aantal sinds 2000 bijna hetzelfde gebleven. Het ministerie boekte een vermindering van het aantal patiënten van 0,11 procent.

Van dat aantal werden tussen 1986 en 2012 slechts 6824 gevallen gemeld bij de afdeling. Volgens het ministerie weet 80% van de besmette personen niet dat ze de ziekte dragen. Vooral jonge volwassenen tussen de 25 en 44 jaar hebben hiv en vertegenwoordigen 70% van het aantal zieken. Daarvan is 84% heteroseksueel en het aandeel van de vrouwen is 48%.

Tijdens de gelegenheid werd ook even stilgestaan bij het nieuwste project tegen hiv. In april lanceerde het ministerie Het Nationaal Strategisch Plan in de strijd tegen aids (NSP) dat ervoor moet zorgen dat er meer preventie komt en dat iedereen de nodige behandeling en ondersteuning krijgt bij een eventuele besmetting. Het project duurt van 2012 tot 2016.

In Marokko is bij veel gezinnen het bespreken van seksualiteit en de gevaren ervan nog steeds taboe waardoor men meer kans loopt op hiv. Ook zijn velen nog onwetend over de ziekte.

© Redactie 2012
marokko
hiv
aids
volksgezondheid
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi