Israël straft Palestijnen door geld niet uit te keren

buitenland
24
2 dec '12
Israël houdt geld van Palestina als straf bij zich.

De Israëlische regering houdt een kleine tachtig miljoen euro aan belastingen achter die zij namens de Palestijnse Autoriteit heft. Israël zegt de Palestijnen zo te straffen voor hun geslaagde gooi naar erkenning van hun staat door de Verenigde Naties. Het belastinggeld wordt nu gebruikt om de Palestijnse schuld aan onder meer het Israëlische elektriciteitsbedrijf af te lossen, liet minister van financiën Yuval Steinitz zondag weten.

De Israëlische ministerraad besloot zondag bovendien dat zij niet aan de onderhandelingstafel aanschuift als de VN-resolutie van donderdag, die sprak van een Palestijnse staat op de Westelijke Jordaanoever, in de Gazastrook en Oost-Jeruzalem, als uitgangspunt van de besprekingen dient. Vrijdag kondigde de Israëlische regering ook al een vergeldingsmaatregel aan.

Zij gaf toen groen licht voor de bouw van duizenden nieuwe woningen op de Westoever. Donderdag liet de Algemene Vergadering van de VN 'Palestina' toe als waarnemerstaat. Dat is tegen het zere been van de Israëlische regering, die stelt dat vrede alleen kan worden bereikt door rechtstreekse onderhandelingen, niet door eenzijdige stappen.

© Novum 2012
palestina
gazastrook
israel
belasting
geld
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?