Politie zet zwarte pieten in als spion

algemeen
2
5 dec '12
In Rotterdam zijn veel zwarte pieten spion.

De Rotterdamse politie heeft deze week als zwarte piet verklede agenten ingezet om zo verdachte situaties te observeren. "Als mensen een zwarte piet zien, wanen ze zich onbespied", zegt een politiewoordvoerder. De pieten staan via een portofoon in verbinding met collega's in uniform. "Ze grijpen nooit zelf in, dat doen hun collega's." 

Deze week zagen de zogenoemde doorgeefpieten jongeren die zich verdacht gedroegen. "Ze waarschuwden hun collega's, die de jongens hebben gecontroleerd. Een van hen bleek een gestolen iPad bij zich te hebben." Ook zijn jongeren aangehouden omdat ze grove beledigingen naar een als zwarte piet verklede agent riepen. 

"Dat is niet altijd even gemakkelijk. Als vanuit een groepje iets wordt geroepen is het moeilijk na te gaan wie dat deed." De inzet van doorgeefpieten is overigens niet nieuw. "Dat gebeurt al drie of vier jaar. Het leek ons handig om zo ongemerkt situaties te observeren en gelijk de scheldkanonnades die pieten over zich heen krijgen aan te pakken."

© Novum 2012
rotterdam
spion
zwarte piet
doorgeefpieten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi