Zeker vijf doden bij rellen Caïro

buitenland
0
6 dec '12
De situatie in Egypte loopt flink uit de hand.

Tegenstanders en aanhangers van de Egyptische president Mohammed Morsi zijn in de nacht van woensdag op donderdag bij het presidentieel paleis in Caïro slaags geraakt. Daarbij vonden zeker vijf mensen de dood. Dat heeft de Egyptische staatstelevisie donderdag gemeld. Een kleine vijfhonderd mensen raakten gewond, onder wie 35 agenten. Het leger heeft donderdag tanks opgesteld en een elite-eenheid bij het paleis geposteerd om de president en het gebouw te beschermen.

De straatgevechten braken woensdagavond uit toen toen duizenden aanhangers van Morsi en de Moslimbroederschap optrokken naar het paleis. Daar hielden zo'n driehonderd tegenstanders van de president een sit-downprotest. De betogers werden door de Moslimbroeders weggejaagd en het tentenkamp van de betogers werd aan flarden gesneden. Daarop keerden honderden demonstranten terug die het gevecht met de Moslimbroeders aangingen. De beide kampen bekogelden elkaar met molotovcocktails en gingen elkaar te lijf met stenen en stokken.

De rellen hielden tot na middernacht aan en breidden zich uit naar de straten rondom het paleis. Er werden honderden agenten van de oproerpolitie ingezet, maar die wisten de gevechten niet te beëindigen. De politie zette daarop traangas in. Tegen het ochtendgloren was de rust teruggekeerd. Het lijkt er echter op dat beide kampen niet van zins zijn zich neer te leggen bij de situatie. De tegenstanders van Morsi hebben voor donderdag protesten aangekondigd, terwijl Morsi zijn omstreden plannen voor een nieuwe grondwet gewoon doorzet.

Ook elders in Egypte was het onrustig. In Suez en Ismailia werden kantoren van de Moslimbroederschap bestormd en in brand gestoken en er waren ongeregeldheden in de industriestad Mahallah en in de provincie Menoufiyah. In Moqatam, een voorstad van Caïro, hielden beide kampen betogingen.

© Novum 2012
arabische lente
egypte
mohammed morsi
rellen
caïro
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?