Kindermishandeling te weinig gesignaleerd

algemeen
2
10 dec '12
De signalering van kindermishandeling door huisartsen is nog steeds onvoldoende.

Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) maandag op basis van onderzoek bij alle 122 huisartsenposten in Nederland. Sinds twee jaar geleden is er op het gebied van signalering van kindermishandeling te weinig verbeterd, vindt de IGZ. Hoewel de situatie ten opzichte van 2010 aanzienlijk is verbeterd, scoren de huisartsenposten nog steeds onvoldoende.

Bij een kwart van de posten ontbreekt het aan screeningsinstrumenten en een protocol om kindermishandeling te signaleren en bij bijna de helft is de scholing van de telefonisten onvoldoende. Ook de samenwerking met het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) is nog te vaak onvoldoende, vindt de inspectie. Bij bijna de helft van de posten ontbreekt het aan afspraken over verwijzing, advisering en overleg met het AMK.

De huisartsenposten krijgen tot het einde van het jaar om zich te verbeteren. Bij instellingen die dan nog niet voldoen aan de normen, grijpt de IGZ in. Jaarlijks zijn 110 duizend kinderen slachtoffer van kindermishandeling. Verhoudingsgewijs zien huisartsen op huisartsenposten meer mishandelde kinderen dan in een gewone praktijk, omdat op de huisartsenpost betrekkelijk anoniem een arts kan worden bezocht en zo vermoedens van kindermishandeling door de eigen huisarts vermeden kunnen worden.

© Novum 2012
kindermishandeling
huisarts
gezondheid
igz
inspectie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi