Iran: 'Gegevens drone VS gedecodeerd'

buitenland
0
10 dec '12
Alle gegevens van de drone die Iran eind vorig jaar in handen kreeg zijn volledig gedecodeerd.

Dat maakte de Iraanse Revolutionaire Garde maandag bekendgemaakt. Volgens het hoofd van de afdeling lucht- en ruimtevaart, generaal Ami Ali Hajizadeh, heeft de RQ-170 Sentinel geen missies uitgevoerd boven de nucleaire installaties van Iran, voordat hij in december 2011 naar beneden werd gehaald bij de grens met Afghanistan.

Eerder heeft Teheran al gezegd informatie uit het toestel te hebben gehaald, maar de bekendmaking van maandag lijkt erop te wijzen dat Iran de versleuteling van de gegevens heeft gekraakt. "Alle gegevens van de drone zijn volledig gedecodeerd", aldus Hajizadeh. "Na het decoderen zijn onze experts erachter gekomen dat deze drone geen enkele nucleaire missie boven Iran heeft uitgevoerd."

Iran zou bij het decoderen geen hulp hebben gehad van bijvoorbeeld China of Rusland. Vorige week maakte de Revolutionaire Garde bekend een tweede drone te hebben onderschept en naar de grond te hebben gehaald. Het onbemande vliegtuig zou het Iraanse luchtruim zijn binnengedrongen vanuit de Perzische Golf. Op de staatstelevisie werd een ScanEagle-drone getoond.

Teheran zei vorige maand dat een Amerikaanse drone het luchtruim van Iran had geschonden. Het Pentagon zei dat een Predator-drone ten minste twee keer onder vuur is genomen, terwijl het toestel boven internationale wateren vloog. Het toestel zou geen schade hebben opgelopen.

© Novum 2012
drone
iran
vs
gegevens
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?