'Geef illegalen boete van 3900 euro'

algemeen
220
14 dec '12
Illegalen moeten een boete tot maximaal 3900 euro kunnen krijgen.

Dat wil staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD). De ministerraad spreekt vrijdagmiddag over het onderwerp, bevestigt een woordvoerder van het ministerie na berichtgeving hierover door RTL Nieuws. Het is niet de bedoeling dat er straks jacht op illegalen wordt gemaakt. De boete wordt uitgedeeld als een illegaal wordt betrapt bij bijvoorbeeld een verkeerscontrole.

Daarna wordt gekeken of hij zo snel mogelijk het land uit kan worden gezet. Daarvoor gaat de illegaal in vreemdelingenbewaring. Dat gebeurt ook nu al. Illegalen die voor een tweede keer worden gepakt, zouden in het wetsvoorstel van Teeven een inreisverbod krijgen. De persoon in kwestie mag dan niet meer reizen binnen Nederland en andere Europese landen. Illegalen die Nederland dan nog niet verlaten, krijgen een celstraf.

Mensen die illegalen helpen, gaan als het aan Teeven ligt vrijuit. Zij zijn niet strafbaar. Ook minderjarige illegalen worden niet aangepakt. Het vorige kabinet ging in 2011 al akkoord met het strafbaar stellen van illegaliteit. De maatregel werd in oktober opnieuw aangekondigd in het regeerakkoord.

Vorige maand uitten nog diverse gemeenten kritiek op het voornemen. Wethouders in onder meer Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag zeggen geen zin te hebben om actief te jagen op illegalen. Ze vrezen dat illegalen alleen maar dieper in de illegaliteit worden geduwd en dat het strafbaar stellen geen oplossing is.

© Novum 2012
illegalen
immigranten
nederland
fred teeven
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi