Kritiek op Bin Laden-film om martelingen

algemeen
7
20 dec '12
Er is veel kritiek op Sony na de film.

Oud-presidentskandidaat John McCain heeft met twee andere Amerikaanse senatoren een boze brief geschreven aan filmmaatschappij Sony. De politici vinden dat de makers van Zero Dark Thirty over de jacht op Osama Bin Laden voorafgaand aan de film moeten vermelden dat de martelingen fictief zijn en niet gebaseerd op de werkelijkheid.

De drie vinden de film 'misleidend' en 'ontzettend inaccuraat'. De film suggereert dat het waterboarden van Khalid Sheikh Mohammed, de nummer drie van Al-Qaida, heeft geleid tot de vondst van Bin Ladens schuilplaats. Daar is niets van waar, stelt de Republikein McCain, die in 2008 de verkiezingen verloor van Barack Obama.

De senatoren vrezen dat de kijkers een verkeerd beeld zullen krijgen van de jacht op Bin Laden. In hun brief aan Sony schrijven de politici dat de martelingen een zwarte bladzijde in de Amerikaanse geschiedenis zijn. "Met het uitbrengen van Zero Dark Thirty houden de filmmakers de mythe in stand dat martelen effectief is."

Regisseur Kathryn Bigelow en scenarist Mark Boal hebben in een eerdere verklaring laten weten dat ze met de film een reeks controversiële methoden wilden tonen die in de jacht op Bin Laden zijn gebruikt. De terrorist werd vorig jaar door Amerikaanse elitetroepen gedood in Pakistan.

De 61-jarige Bigelow won in 2010 als eerste vrouwelijke regisseur een Oscar voor het oorlogsdrama The Hurt Locker. Het oorlogsdrama Zero Dark Thirty met onder anderen Jessica Chastain en Joel Edgerton draait vanaf 24 januari in de Nederlandse bioscopen.

© Novum 2012
zero dark thirty
osama bin laden
film
mccain
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?