Soennieten Irak protesteren tegen sjiitische regering

buitenland
442
26 dec '12
Duizenden soennitische Irakezen zijn woensdag de straat opgegaan in Anbar.

Met de betogingen proberen de soennieten druk uit te oefenen op de overwegend sjiitische regering, die hen zou proberen te marginaliseren. Het was het derde grote protest in Anbar in een week. De demonstraties volgen op de arrestatie van tien lijfwachten van minister van financiën Rafia al-Issawi vorige week. Al-Issawi komt uit Anbar en is een van de hoogstgeplaatste soennieten in de Iraakse regering.

Volgens de regering heeft het hoofd van de lijfwachten toegegeven betrokken te zijn bij terreuraanvallen. De betogers verzamelden zich langs een snelweg die Bagdad verbindt met buurlanden Jordanië en Syrië. Op hun spandoeken riepen ze op tot respect voor de rechten van soennieten en de vrijlating van soennitische gevangenen. 'We waarschuwen de regering dit land niet een sektarisch conflict in te slepen', stond op een van de spandoeken.

Op een ander stond 'Wij zijn geen minderheid'. Al-Issawi sprak de betogers toe. Hij arriveerde in een konvooi van zwarte terreinwagens en werd beschermd door zwaarbewapende lijfwachten. "Onrecht, marginalisering, discriminatie, meten met twee maten, de politisering van het rechtssysteem, een gebrek aan respect voor partnerschap, de wet en de grondwet.
Deze zaken hebben van onze buurten in Bagdad gigantische gevangenissen gemaakt, omringd met betonblokken", zei Al-Issawi.

© Novum 2012
irak
soennieten
anbar
al-issawi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?