PvdA en VVD willen keiharde aanpak eerwraak

algemeen
86
4 jan '13
Veel vooral allochtone politici hebben zich uitgesproken over eerwraak.

Coalitiepartijen PvdA en VVD willen dat eerwraak en andere vormen van vrouwenonderdrukking harder worden aangepakt. Dat stellen ze vrijdag in De Telegraaf naar aanleiding van de moord op een 16-jarig meisje in IJsselstein. De partijen zijn geschokt dat eerwraak mogelijk het motief was voor de moord, hoewel de politie dat eerder tegen heeft gesproken. Desondanks voelen veel politici zich genoodzaakt het onderwerp wederom aan te halen.

De 42-jarige moeder van het meisje werd woensdag na het incident opgepakt. Volgens PvdA-Kamerlid Keklik Yücel zit het leed veel dieper dan alleen in dit soort excessen. "Veel meer vrouwen met mannen uit conservatieve islamitische en Afrikaanse culturen worden thuis onderdrukt", zegt ze in de krant. "Dat kunnen we in Nederland niet tolereren, de politiek moet hard stelling nemen."
 
VVD'er Malik Azmani spreekt van ‘middeleeuwse praktijken' waarvoor in Nederland geen plaats mag zijn. De PVV stelde donderdag al Kamervragen over het motief van de moord. Geert Wilders wil dat daders van eerwraak, ook als zij een dubbele nationaliteit hebben, het land uit worden gezet.

Overigens is nog maar de vraag of er in het geval van de moord in IJsselstein sprake is van eerwraak. De politie liet eerder alleen weten dat ‘problemen binnen het gezin mogelijk ten grondslag liggen aan het incident'.

© Novum 2013
mirjam abarkan
ijsselstein
moord
vvd
pvda
eerwraak
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?