Politie India kibbelde over verkrachte vrouw

buitenland
4
5 jan '13
De vrouw had wellicht gered kunnen worden als agenten sneller handelden.

Het 23-jarige Indiase slachtoffer van een groepsverkrachting in een bus in New Delhi en haar vriend wachtten nadien urenlang naakt en bloedend in de wegberm op hulp. Voorbijgangers keken weg en de uiteindelijk gearriveerde politieagenten werden het maar niet eens wie van hen de zaak moest afhandelen. Dat vertelde de vriend van de enkele dagen later aan haar verwondingen bezweken studente vrijdag in een televisie-interview.

Vijf verdachten staan sinds donderdag terecht wegens verkrachting en moord, voor een speciale nieuwe rechtbank die misdaden tegen vrouwen behandelt. Een zesde verdachte, die vermoedelijk minderjarig is, wordt waarschijnlijk door een jeugdrechter berecht. Sinds de brute verkrachting op 16 december is voor duizenden Indiërs de maat vol. Ze gingen dag in dag uit de straat op om een strengere aanpak van verkrachters en een verandering van de vrouwonvriendelijke cultuur binnen het politiekorps te eisen.

De vriend van de studente, die is uitgegroeid tot het symbool van de lijdende Indiase vrouw, verscheen in een rolstoel op het Indiase Zee TV. Hij bracht vier dagen op het politiebureau door, zonder dat zijn gebroken been werd behandeld. Wel bezocht hij zijn vriendin in het ziekenhuis. Hij probeerde haar naar eigen zeggen een hart onder de riem te steken, vertelde haar dat de aanvallers waren opgepakt en beloofde voor haar te vechten.

Op de avond van de fatale 16 december maakte het stel geen schijn van kans. Na de vertoning van Life of Pi stapten ze, toen een riksjachauffeur hen niet wilde meenemen, in de bus van de zes belagers. Het duurde niet lang voor de mannen het tweetal begonnen lastig te vallen. ''Ik heb me tegen drie van hen flink verweerd. Ik stompte hen hard. Maar toen sloegen twee anderen me met een ijzeren staaf'', vertelde de vriend.

De belagers verkrachtten zijn vriendin achterin de bus. Ze gingen 'bruter te werk dan ik je kan vertellen (...) zelfs dieren gedragen zich niet zo'. Na een tweeënhalf uur durende helletocht hoorde hij een van de mannen zeggen dat de jonge vrouw dood was. Daarop werd het tweetal naakt en bloedend onder een viaduct in de berm gegooid.

Na twintig minuten van vergeefse pogingen voorbijgangers te hulp te roepen arriveerde de politie. Die zette het op een bakkeleien over binnen wiens rechtsgebied de zaak viel. Onderwijl vroeg de vriend van de studente vruchteloos om kleren en een ambulance.

Minister van binnenlandse zaken Sushilkumar Singh Shinde beloofde vrijdag de misdaden tegen vrouwen 'met ijzeren hand' aan te pakken. Dat voornemen wacht nog wel een reeks obstakels. Het hooggerechtshof wees vrijdag een verzoekschrift af om parlementariërs die zijn beschuldigd van delicten tegen vrouwen te schorsen.

Twee parlementsleden en zes deelstaatparlementariërs zijn aangeklaagd voor verkrachting en andere misdaden tegen vrouwen.

© Novum 2013
india
new delhi
verkrachting
politie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi