Protest Koeweit hardhandig afgeslagen

buitenland
2
7 jan '13
Koeweit zit een Arabische lente in het land niet zitten.

De oproerpolitie in Koeweit heeft zondag met traangas en schokgranaten een groep van ten minste duizend betogers uiteengejaagd. De demonstranten lapten de strenge regels die voor betogingen in het Golfstaatje gelden aan hun laars, en moesten dat bekopen. De autoriteiten van Koeweit hebben afgekondigd dat demonstraties slechts zijn toegestaan als vooraf schriftelijk toestemming is verleend.

De organisatoren van het protest tegen de regering van zondag negeerden dat voorschrift. Ze trommelden via sociale media medestanders op. De regering van de door het Westen gesteunde emir van Koeweit gunde de oppositie jarenlang betrekkelijk veel ruimte. Tot islamisten en geestverwante stammenleiders in februari een meerderheid in het vijftigkoppige parlement veroverden en een grotere invloed op de regering eisten.

De emir schreef daarop nieuwe verkiezingen uit. Uit protest tegen het eigenmachtige optreden van de emir liet de oppositie die aan zich voorbijgaan. Een opmerkelijke coalitie van islamisten en progressieve hervormers bindt sindsdien op straat de strijd aan met het nieuwgekozen parlement, waarin aanhangers van de emir de dienst uitmaken.

© Novum 2013
arabische lente
koeweit
arabische wereld
golf
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi