Emotieloze bioscoopschutter voor rechter

buitenland
2
8 jan '13
James Holmes is maandag in Colorado voor een pro-formazitting voor de rechter verschenen.

Hij toonde geen enkele emotie terwijl politieagenten de toestand beschreven die zij op 20 juli aantroffen bij een bioscoop in de stad Aurora, waar de ex-student het vuur had geopend op bioscoopbezoekers. Daarbij vielen twaalf doden en tientallen gewonden. De agenten die Holmes arresteerden verklaarden dat hij een 'zeer ontspannen' indruk maakte en geen 'normale emotionele reacties' toonde.

"Het leek alsof het allemaal langs hem heen ging", zei agent Jason Oviatt. Toen Oviatt Holmes met kogelvrij vest aan staande naast zijn auto achter de bioscoop ontwaarde, dacht hij in eerste instantie met een collega van doen te hebben. Maar het viel hem op dat Holmes stil stond en niet naar de bioscoop rende. Oviatt trok zijn pistool en sloeg Holmes in de boeien. Hij trof twee messen en een halfautomatisch pistool aan op het dak van de auto van Holmes.

Uit zijn zak viel een kogelmagazijn en op de grond lag er nog een. Holmes transpireerde hevig en zijn pupillen stonden wijd open. Volgens onderzoekers rolde Holmes twee bussen traangas de bioscoopzaal in en begon hij vervolgens te schieten tijdens de nachtelijke première van de Batman-film The Dark Knight Rises. De film draaide nog toen de politie arriveerde. Er stond een alarm te loeien en overal gingen mobiele telefoons af.

Er lag zo veel bloed op de vloer dat agent Justin Grizzle uitgleed en bijna viel. Later reed hij met gewonden heen en weer naar het ziekenhuis; hij zei dat hij het bloed in zijn patrouillewagen hoorde klotsen. De bebaarde Holmes hoorde de verhalen schijnbaar onbewogen aan. De pro-formazitting duurt ongeveer een week. De rechter moet bepalen of het openbaar ministerie voldoende bewijs heeft verzameld voor een proces.

Ook komen vragen aan de orde over de geestelijke gesteldheid van Holmes ten tijde van het bloedbad. Volgens de politie had Holmes, die nu 25 is, wapens, munitie, explosieven en kogelvrije vesten ingeslagen. Hij studeerde neurowetenschappen aan de Universiteit van Colorado in Denver, maar zakte voor een eindejaarstentamen en staakte zijn studie in juni, zes weken voor de schietpartij.

De advocaten van Holmes hebben de rechter verteld dat hun cliënt geestesziek is, maar hebben zich er niet over uitgelaten of zij dat ook willen aanvoeren in het proces. Hij had een psychiater bezocht en had volgens zijn advocaten negen minuten voordat hij aan het moorden sloeg geprobeerd met de psychiater te bellen.

© Novum 2013
james holmes
colorado
bioscoopschutter
vs
terrorist
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?