Miljoenen voor ex-gevangenen Abu Ghraib gevangenis Irak

buitenland
4
9 jan '13
Het bedrijf was medeschuldig aan de onmenselijke behandeling van gevangenen.

Een Amerikaans bedrijf heeft ruim vijf miljoen dollar betaald aan 71 voormalige gedetineerden van de Abu Ghraib-gevangenis in Irak. Medewerkers van Engility Holdings worden ervan beschuldigd te hebben meegewerkt aan marteling van de gedetineerden in het beruchte detentiecentrum. Engility leverde tolken aan het Amerikaanse leger in Irak. De schikking werd dinsdag bekendgemaakt.

Het is de eerste keer dat ex-gevangenen van Abu Ghraib geld krijgen uitgekeerd vanwege marteling. Iedere gevangene ontvangt een deel van het bedrag, aldus advocaat Baher Azmy. Komende zomer moet nog een bedrijf zich verantwoorden voor aantijgingen van marteling.

"Private militaire bedrijven speelden een grote, maar vaak weinig bekende rol bij de ernstige mishandelingen in Abu Ghraib", zei Azmy. "We zijn blij dat ze door deze schikking verantwoording moeten afleggen. Ook biedt het de slachtoffers enige mate van gerechtigheid."

Het schandaal in Abu Ghraib kwam in 2004 aan het licht toen er onder meer foto's verschenen van naakte gevangenen die op elkaar lagen en van gevangenen die op het punt stonden elektrische schokken te krijgen toegediend. Gedetineerden werden naar eigen zeggen verkracht en op andere manieren ernstig mishandeld.

© Novum 2013
irak
abu ghraib
baher azmy
gevangenen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi