30% Marokkanen kan niet lezen en schrijven

buitenland
27
10 jan '13
In Marokko kan een groot deel van de bevolking lezen noch schrijven.

Dat blijkt uit een recent rapport van het Directoraat van de bestrijding van analfabetisme (DCLA). De organisatie heeft de resultaten kenbaar gemaakt bij de minister van Onderwijs, Mohamed El Ouafa. Ondanks het hoge percentage is het aantal analfabeten gedaald in Marokko. De meerderheid van hen leeft op het platteland in het zuiden en centraal Marokko. Het land voert sinds 2004 een hevige strijd om analfabeten te scholen aan de hand van een goedgekeurde nationale strategie.

Plaatselijke verenigingen dragen de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van het project met als doel om in 2015 analfabetisme in Marokko uit te roeien. Dat streven lijkt echter niet haalbaar omdat honderdduizenden Marokkanen geen toegang tot onderwijs hebben. In feite begon de Marokkaanse overheid in 2002 met de strijd tegen het fenomeen maar intensiveerde de aanpak twee jaar later in het sociaaleconomisch belang van het land. Het programma richt zich op Marokkanen van tien jaar en ouder maar uit cijfers blijkt dat vooral vrouwen niet kunnen lezen en schrijven (47%) terwijl het bij de mannen iets beter gaat (31%). De rest van de groep bestaat uit kinderen. 

Het aantal begunstigden van het alfabetiseringsprogramma kende een forse toename in de afgelopen jaren. In 2002-2003 waren dat nog maar 286.000 Marokkanen terwijl het programma in 2011-2012 ruim 700.000 mensen bereikte. Daardoor daalde het aantal ongeletterden van 43% in 2004 naar 30% in 2010. Het ligt in de lijn der verwachting dat in 2012 het aantal zelfs gedaald is tot minder dan 20%. Maar daar moeten nog allerlei studies op losgelaten worden.  

© Redactie 2013
marokko
analfabetisme
analfabeet
onderwijs
school
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?