Frankrijk klaar voor ingrijpen Mali

buitenland
0
11 jan '13
Frankrijk gaat de rebellen vanuit de lucht bestoken.

Frankrijk is klaar voor een interventie in Mali om de opstandelingen die vanuit het noorden steeds meer aan terrein winnen tot staan te brengen. Dat heeft de Franse president François Hollande vrijdag gezegd. De president van Mali, François Bozizé, verzocht de Fransen eerder op de dag om hulp.

Frankrijk heeft honderden militairen gestationeerd in landen in West-Afrika, maar was vooralsnog terughoudend om Mali in te grijpen. Daar komt nu verandering in. Frankrijk legt zich er niet bij neer dat de rebellen geprobeerd hebben 'het bestaan van Mali een fatale slag toe te dienen', zei Hollande vrijdag.

Frankrijk staat klaar om de 'opmars van de terroristen' tegen te houden, aldus de president. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft onlangs drie resoluties aangenomen waarin lidstaten wordt verzocht Mali te helpen bij het oplossen van de crisis in het land.

Frankrijk is in staat 'zeer snel' militair materieel naar Mali te sturen, zei een diplomaat. Het gaat dan vooral om vliegtuigen en drones om de Malinese troepen vanuit de lucht bij te staan. Grondtroepen worden vooralsnog niet gestuurd.

© Novum 2013
mali
rebellen
afrika
frankrijk
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi