Koerden eisen gerechtigheid voor drie dode vrouwen

buitenland
81
12 jan '13
Duizenden Koerden uit heel Europa hebben zaterdag in Parijs gedemonstreerd.

De Koerden eisen gerechtigheid na de moord op drie Koerdische vrouwen in Parijs. De vrouwen, onder wie een van de oprichters van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK, werden donderdag dood aangetroffen. Ze hadden meerdere kogels in het hoofd. De Koerdische betogers trokken zaterdag door de wijk waar de vrouwen werden vermoord. Ze scandeerden 'Wij zijn allemaal PKK'.

Sommige betogers zwaaiden met Koerdische vlaggen en anderen hielden borden met foto's van de drie vrouwen omhoog. De Koerden leggen de verantwoordelijkheid voor de moorden bij Turkije, terwijl Turkije spreekt van een interne strijd in de PKK of van een poging het vredesoverleg met de gedetineerde Koerdische leider Abdullah Öcalan dat momenteel plaatsvindt te dwarsbomen. Dat overleg moet leiden tot de ontwapening van de PKK.

Frankrijk bevindt zich in een lastig parket. De Franse regering wil de banden met Turkije verbeteren. Tegelijkertijd verklaarde president François Hollande een van de vrouwen wel eens te hebben gesproken. Dit heeft kwaad bloed gezet in Turkije. "Hoe kan iemand geregeld een ontmoeting hebben met een persoon of met personen die lid zijn van een organisatie die is aangemerkt als terreurorganisatie door de Europese Unie en die gezocht worden?", zei de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan.

"Wat is dit voor beleid? Frankrijk moet onmiddellijk duidelijk scheppen over de misdaad, direct de daders vinden en geen vragen open laten."

© Novum 2013
koerden
pkk
turkije
europa
erdogan
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?