Marokkaanse bevolking voert winteractie voor arme landgenoten

buitenland
18
14 jan '13
De Hoge Atlas in Marokko kampt met een zeer strenge winter.

Door de kou zouden zelfs baby's zijn overleden door een groot gebrek aan dekens en medische zorg. Daarop besloot een groepje Marokkanen om een oproep te doen via social media. Daarin werd de dringende oproep gedaan voor hulpmiddelen. Afgelopen vrijdag vertrokken zes vrachtwagens vol matrassen, dekens en voedsel richting de Hoge Atlas. Daar hielpen de actievoerders ongeveer 2000 families in tien dorpen.

Ook het zwaar getroffen Anfgou behoorde tot een van de geholpen gebieden. De groep bestond volgens AFP uit ongeveer zestig mensen. De woordvoerder van de groep Elmahdi Benabdeljalil verklaarde het volgende: 'Met de hulp van eenvoudige mensen en families waren we in staat om 350.000 dirham in te zamelen. Een persoon gaf zelfs 100.000 dirham. Ik kan zeggen dat de operatie geslaagd is'.

De woordvoerder zei aangenaam verrast te zijn door de medewerking van de plaatselijke autoriteiten die alle logistieke ondersteuning verleende voor het succes. De hulp was nodig omdat de regio met isolatie en een gebrek aan infrastructuur kampt. Daardoor zijn veel wegen onbegaanbaar geraakt tijdens de winter. Bewoners zijn hierdoor genoodzaakt om essentiële goederen te vervoeren op ezels.

De moeilijke situatie van de mensen op het platteland toont wederom het verschil met stedelijke gebieden in Marokko aan. Vrijdag erkende de minister van Landbouw, Aziz Akhannouch, de grote kloof tussen de stedelijke en bergachtige gebieden.

© Redactie 2013
marokko
anfgou
kou
winter
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?