'Gijzeling Algerije heeft niets te maken met Franse aanval Mali'

buitenland
2
18 jan '13
Er is geen direct verband tussen de terreuractie in Algerije en het Franse ingrijpen in de strijd in Mali tegen rebellen.

Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vrijdag na afloop van de ministerraad. Volgens de bewindsman is de gijzelingsactie in Algerije duidelijk al heel lang voorbereid en kun je die moeilijk direct in verband brengen met het Franse militaire optreden in Mali. “Gelet op het feit dat dit al heel lang gepland moet zijn, lijkt het mij niet dat je hiervan kunt zeggen: dit is een directe wraakactie voor wat de Fransen hebben gedaan.”

Timmermans zei zich verder grote zorgen te maken over de veiligheidssituatie in Mali. De opmars van de moslimextremisten is gestuit, maar daarmee is het onderliggende probleem niet opgelost, zei hij. “De Malinese overheid zou veel meer moeten doen.” De minister heeft daar bij zijn Malinese ambtgenoot donderdag ook ‘helder op aangedrongen’.

“Er moet een roadmap komen, een plan zodat ook groeperingen uit het noorden betrokken worden bij de toekomst van het land”, zei hij. Dat gebeurt op dit moment ‘volstrekt onvoldoende’. Ook de democratie functioneert slecht en de mensenrechten worden weinig gerespecteerd.

Timmermans ziet verder vooral een rol weggelegd voor Afrikaanse landen. Westerse landen kunnen daarbij steun leveren. “Verder is het vooral een zaak van Afrikanen.” Inmiddels heeft Nigeria honderd militairen naar Mali gestuurd. Nederland levert logistieke hulp.

© Novum 2013
algerije
frankrijk
mali
terreur
gijzeling
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi