'Bekeerling verlaat islam en spioneert bij Al-Qaida'

buitenland
35
19 jan '13
Een voormalige bekeerling doet een opmerkelijke bekentenis.

Nadat hij zich had bekeerd tot de islam ging dit voormalige lid van een Deense motorbende naar Jemen om zich te verdiepen in de Koran. Al snel kwam hij in aanraking met radicale imams die opriepen tot een heilige oorlog tegen het Westen. Maar vlak voordat hij zich zou toeleggen op een leven als jihadist keerde hij zijn nieuwe geloof de rug toe en besloot hij undercover te gaan voor westerse inlichtingendiensten, om te helpen bij de jacht op terroristen.

De 37-jarige Morten Storm beweert zes jaar lang informant te zijn geweest voor de Amerikaanse CIA, het Britse MI5 en MI6 en de Deense veiligheidsdienst PET. Geen van deze diensten wilde commentaar geven op de uitlatingen van Storm. "Zouden ze gewoon kunnen zeggen 'hij heeft nooit voor ons gewerkt'? Soms zegt stilzwijgen ook wat", aldus Storm in een interview met persbureau Associated Press.

"Ik weet dat dit waar is, ik weet wat ik heb gedaan." Het onwaarschijnlijke verhaal van Storm, dat hij niet alleen in het interview maar ook in een boek uit de doeken doet, lijkt qua spanning en sensatie op een aflevering van de tv-serie Homeland. Maar de potige Deen met een rode baard benadrukt dat er geen woord van gelogen is. Het boek kwam afgelopen maandag uit.

Hij zegt te hebben besloten zijn verhaal te doen omdat hij zich verraden voelt door zijn contactpersonen bij de inlichtingendiensten. Hij was vooral pissig dat niet erkend werd dat hij een rol had gespeeld bij de dood van Anwar al-Awlaki, de van oorsprong Amerikaanse radicale prediker die in 2011 in Jemen omkwam bij een drone-aanval. Storm zegt de afgelopen zes jaar ook te zijn geïnfiltreerd in een aantal radicale moskeeën in Groot-Brittannië en militante bewegingen in Somalië.

Hij zegt vaak zijn contactpersonen te hebben gesproken op exotische locaties en toonde tijdens het interview een foto van wat volgens hem een van die ontmoetingen was, bij een kuuroord in IJsland. Op een andere foto is een koffer vol geld - volgens Storm 250 duizend dollar - te zien die hij van de CIA zou hebben gekregen om Al-Awlaki op te sporen. Storm vond de prediker in die operatie uiteindelijk niet.

Bob Ayers, een voormalige medewerker van de Amerikaanse inlichtingendiensten, trekt de beweringen van Storm in twijfel. "Het feit dat hij beweert voor deze diensten te hebben gewerkt betekent niet dat hij daadwerkelijk op de loonlijst stond. Het is bijna zeker dat hij geen toegang zou krijgen", zegt Ayers. "Het is ook twijfelachtig dat hij een van de vertrouwelingen van Al-Awlaki was. Het enige dat minder betrouwbaar is dan een agent van de vijand is een overgelopen agent."

In 2009 vroeg Al-Awlaki aan Storm een Europese echtgenote voor hem te vinden, aldus de Deen. Storm kwam via Facebook in contact met een tot de islam bekeerde Kroatische vrouw genaamd Aminah, die gefascineerd was door Al-Awlaki. Storm zegt versleutelde videoboodschappen te hebben bezorgd aan en van Al-Awlaki. Toen Aminah naar Jemen ging om haar toekomstige man te ontmoeten werd een zendertje in haar koffer geplaatst zodat ze gevolgd kon worden.

Dit plan liep echter op niets uit omdat Aminah bij aankomst in Jemen werd opgedragen haar spullen uit de koffer te halen en in een plastic tas te stoppen, zegt Storm. Toen Storm werd teruggestuurd naar Jemen voorzag hij Al-Awlaki via een koerier van verschillende dingen. De prediker had nog steeds niet door dat hij te maken had met een spion, aldus de Deen, die gelooft dat zijn werkzaamheden de CIA uiteindelijk in staat stelden om Al-Awlaki op te sporen en uit te schakelen.

Storm, die is opgegroeid in Korsør, 120 kilometer van Kopenhagen, heeft sinds zijn tienerjaren een aardig strafblad opgebouwd. Vechten in cafés, sigarettensmokkel en diefstal zijn enkele van de vergrijpen waar hij voor werd veroordeeld. Hij was een aanstaand lid van de motorbende Bandidos, totdat een celgenoot hem in 1997 overhaalde zich tot de islam te bekeren.

Nadat hij was vrijgelaten zegt Storm te zijn opgetrokken met radicale moslims in Groot-Brittannië en Jemen en te zijn getrouwd met een Marrokaanse. Hun eerste zoon vernoemden ze naar Osama bin Laden. Hij wilde zich in 2006 aansluiten bij radicale strijders in Somalië maar werd afgewezen. Zijn woede over de afwijzing bracht hem aan het twijfelen over zijn bekering, zegt Storm.

Al snel had hij een draai van 180 graden gemaakt en bood hij aan voor de PET te gaan werken. Agenten van de Deense veiligheidsdienst brachten hem vervolgens in contact met hun Britse en Amerikaanse collega's. Zijn relatie met de CIA ging bergafwaarts nadat Al-Awlaki was gedood bij een andere operatie. Storm zegt een agent van de CIA in een hotel in Denemarken te hebben ontmoet en hun gesprek heimelijk te hebben opgenomen.

De opname van het gesprek met de man, die volgens Storm Michael heet, gaf Storm aan AP. De man zei dat de VS, inclusief president Barack Obama, Storm dankbaar waren voor zijn werk, maar voegde er aan toe dat er ook andere projecten liepen om Al-Awlaki te achterhalen. Michael zei dat het was als in een potje voetbal, waarin meerdere spelers in een positie zijn om te scoren.

"De andere kerel had de bal naar jou kunnen afspelen, maar dat gebeurde niet. Hij schoot en scoorde", zegt Michael in de opname. "Dat is wat er is gebeurd." Met deze uitleg neemt Storm geen genoegen. Nu hij een boekje heeft opengedaan over zijn leven als spion denkt Storm niet alleen een doelwit te zijn geworden voor Al-Qaida, maar ook voor de CIA. "Ik denk dat als iemand een potentieel blok aan het been wordt, dat het voor een inlichtingendienst het makkelijkst is om mensen zoals ik uit de weg te ruimen", zei Storm in het interview.

Bewijzen dat iemand het op hem heeft gemunt gaf hij niet. Storm zegt tegenwoordig op een geheime locatie in Groot-Brittannië te wonen. "Ik heb nergens spijt van. Het enige wat ik wilde was terrorisme bestrijden en uiteindelijk ben ik de slechterik geworden", zegt hij. "Iedereen heeft gewonnen, behalve ik. Ik ben blij dat ik levens heb kunnen redden, maar het is duidelijk dat ik hier nu voor moet boeten."

© Novum 2013
bekeerling
islam
spion
morten storm
moslim
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?