Bloederig eind aan gijzeling Algerije

buitenland
14
19 jan '13
Bij de bevrijding zijn zeker zeven gijzelaars gedood.

Aan de dagenlange gijzeling op een Algerijnse aardgasinstallatie is zaterdagmiddag een bloedig einde gekomen. Speciale eenheden van het Algerijnse leger hebben het complex bestormd. Ze doodden elf gijzelnemers, maar die zagen kans voordien nog zeven gijzelaars om te brengen. Dat meldt het Algerijnse staatspersbureau APS op gezag van een bron bij de veiligheidsdiensten.

De ingewijde zweeg over eventuele overlevenden. Ook de nationaliteit van de doden is nog onbekend. De Algerijnse autoriteiten schatten het aantal gijzelnemers eerder op dertig. Aangezien al achttien overvallers de afgelopen dagen al waren gesneuveld, en nu nog eens elf van hen zijn omgekomen, lijken zij inmiddels allemaal uitgeschakeld.

Hoeveel gijzelaars voor aanvang van het slotoffensief van het Algerijnse leger nog in handen van de extremisten waren was giswerk. De gijzelnemers zelf spraken van drie Belgen, twee Amerikanen, een Japanner en een Brit. Het gijzelingsdrama begon woensdag toen de opstandelingen probeerden twee bussen te kapen.

De aanval werd afgeslagen waarna de strijders zich richtten op de aardgasinstallatie in de buurt van Ain Amenas, niet ver van de Libische grens. Volgens eigen zeggen ging het om een vergeldingsactie tegen de Franse militaire interventie in buurland Mali.

© Novum 2013
bevrijding
algerije
gijzeling
aps
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi