Premier Algerije geeft uitleg over 'mislukte' aanpak gijzeling

buitenland
8
21 jan '13
De premier van Algerije heeft veel details vrijgegeven.

De terroristen die de Algerijnse aardgasraffinaderij in de Sahara aanvielen droegen Algerijnse legeruniformen en kenden uitstekend de weg in het uitgebreide complex. Onder hen waren twee Canadezen en een stel explosievenexperts die het complex moesten opblazen. Dat heeft de Algerijnse premier Abdelmalek Sellal maandag op een persconferentie in Algiers gezegd.

Tijdens het vier dagen durende gijzelingsdrama dat zaterdag werd beëindigd kwamen 38 gijzelaars en 29 aanvallers om het leven. Op een Algerijn na waren alle omgekomen gijzelaars buitenlanders. Een groot aantal van hen werd in opdracht van de leider van de terroristen gedood. "Er was een massa-executie, veel gijzelaars zijn gedood met een schot in het hoofd", zei Sellal.

Onder de omgekomen gijzelaars zijn in elk geval zeven Japanners, zes Filipijnen, drie Amerikanen, drie Britten, twee Roemenen en een Fransman. Volgens Algerije worden nog vijf buitenlanders vermist, maar andere landen zeggen dat het er meer zijn. De aanval begon woensdagochtend met een poging om buiten het complex in Ain Amenas twee bussen met arbeiders te kapen.

Hierbij kwamen een Brit en een Algerijnse chauffeur om het leven. De kapingspoging mislukte, waarna de terroristen het complex binnendrongen, gewapend met vuurwapens, raketten, mortieren en explosieven, zei Sellal. Hij prees de tegenwoordigheid van geest van een bewaker, die de gastoevoer afsloot en alarm sloeg. "Dankzij hem is de installatie behouden gebleven."

Bij de raffinaderij werkten 790 Algerijnen en 134 buitenlanders uit 26 landen. De Algerijnen werden vrij snel vrijgelaten; vrijgelaten gijzelaars vertelden dat de aanvallers de buitenlanders onmiddellijk apart hadden gezet en sommigen explosievengordels om hadden gedaan. Sellal zei dat de aanvallers afkomstig waren uit Egypte, Mali, Niger, Mauritanië, Tunesië, Algerije en Canada.

Ontsnapte gijzelaars verklaarden dat zeker een van de militanten Engels met een Noord-Amerikaans accent sprak. Drie terroristen zijn gevangengenomen, maar Sellal liet niets los over hun nationaliteit of de toestand waarin zij verkeerden. De Algerijnse premier verklaarde dat de zwaarbewapende aanvallers uit Mali waren gekomen en dat zij hun actie gedurende twee maanden hadden voorbereid.

Onder hen was een man uit Niger die als chauffeur bij het gascomplex had gewerkt en de weg wist. Volgens Sellal dachten de terroristen donderdag met hun buitenlandse gijzelaars naar Mali te kunnen ontsnappen. Dat mislukte toen het Algerijnse leger de voertuigen met ook gijzelaars daarin vanuit helikopters bestookte. "Hun doel was buitenlanders te ontvoeren. Ze wilden met de buitenlanders naar Mali ontkomen, maar toen ze omsingeld waren begonnen ze de eerste gijzelaars te vermoorden."

Algerijnse speciale eenheden bestormden het complex zaterdag toen de militanten aanstalten maakten het complex te verwoesten. Daarbij kwamen de laatste groep terroristen en gijzelaars om het leven. De terreuractie werd geleid door Amine Benchenab, een Algerijn die bij de veiligheidsdiensten bekend was en die bij de aanval is omgekomen. Onderhandelen bleek onmogelijk, zei Sellal.

"Ze voerden ons in een labyrint, in onderhandelingen die onredelijk werden." De groep die achter de aanval zat, de Gemaskerde Brigade van de Algerijn Moktar Belmoktar, heeft maandag in een verklaring met meer aanslagen gedreigd. Het geweld zal zijn gericht tegen landen die de Franse interventie in Mali steunen. "Wij drukken onze moslimbroeders op het hart om voor hun eigen veiligheid alle westerse bedrijven en complexen, en vooral de Franse te mijden", zo luidde het in de verklaring.

© Novum 2013
algerije
gijzeling
abdelmalek sellal
sahara
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi