'Britten gaan mogelijk stemmen over EU-lidmaatschap'

algemeen
0
23 jan '13
Mocht Cameron de verkiezingen winnen komt er een referendum over Europa.

De inwoners van Groot-Brittannië mogen stemmen over de vraag of het land uit de Europese Unie moet stappen. Een dergelijk referendum komt er als zijn Conservatieve Partij de volgende verkiezingen wint. Dit heeft de Britse premier David Cameron woensdag gezegd in zijn langverwachte toespraak. Cameron zei dat de ontgoocheling over de EU 'niet eerder zo groot was' en dat de voorwaarden van het Britse EU-lidmaatschap moeten worden herzien.

Als zijn partij de verkiezingen van 2015 wint, zo beloofde Cameron, dan gaat hij opnieuw onderhandelen over de vorm van de betrekkingen met de EU. Als deze onderhandelingen zijn afgerond wordt een referendum over het EU-lidmaatschap uitgeschreven. De Britten kunnen dan ja of nee zeggen tegen het lidmaatschap op basis van de nieuwe voorwaarden, aldus Cameron.

Binnen de Britse zakenwereld en uiteraard ook binnen de EU bestaat veel weerstand tegen Camerons plannen. De premier wordt onder meer verweten alleen de voor zijn land gunstige aspecten van het lidmaatschap te willen behouden en de minder gunstige op het bord van de overige EU-landen te willen leggen. Hem wordt kortom verweten een à la carte EU-lidmaatschap na te streven.

Cameron zei dat een 'one size fits all' benadering getuigt van weinig realiteitszin. "Landen verschillen nu eenmaal van elkaar. Ze doen verschillende keuzes. We kunnen niet alles harmoniseren."

© Novum 2013
cameron
referendum
groot-brittannië
europa
eu
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?