Thai 10 jaar cel in om belediging koningshuis

buitenland
4
23 jan '13
Het beledigen van koningshuizen is nog in veel landen strafbaar.

Een prominente Thaise tijdschriftredacteur en arbeidsrechtenactivist is woensdag tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het belasteren van de koninklijke familie van Thailand. Hoewel verschillende mensenrechtenorganisaties hadden opgeroepen tot de vrijlating van Somyot Pruksakasemsuk, die sinds 2011 vastzit, werd hij toch veroordeeld.

De wetten tegen majesteitsschennis zijn zeer streng in Thailand en worden door critici beschouwd als een schending van vrijheid van meningsuiting. De artikelen op basis waarvan Somyot is veroordeeld werden onder een pseudoniem in het tijdschrift Stem van Taksin gepubliceerd, dat inmiddels ter ziele is gegaan.

Somyot lanceerde het tijdschrift in 2009 om politiek nieuws en stukken waarin de schrijvers zich afzetten tegen het establishment te publiceren. Rechters vonden dat in twee artikelen de koninklijke familie werd belasterd en stelden vast dat Somyot dat wist en toch besloot de stukken te publiceren. Voor elk stuk kreeg hij een celstraf van vijf jaar opgelegd. Somyot zei tegen de straf in beroep te gaan, maar voegde eraan toe geen koninklijk pardon te zullen vragen.

Hoewel de artikelen in 2010 werden gepubliceerd, werd Somyot pas een jaar later opgepakt, nadat hij een petitie had opgesteld om artikel 112 van het wetboek van strafrecht te herzien, waarin staat dat 'een ieder die de koning, de koningin, de troonopvolger of de regent belastert, beledigt of bedreigt' een gevangenisstraf van drie tot vijftien jaar krijgt.

De Europese Unie liet in een reactie weten dat het vonnis 'het recht op de vrijheid van het meningsuiting en persvrijheid ernstig ondermijnt' en dat het Thailands imago als een vrije en democratische maatschappij aantast'.

© Novum 2013
thailand
somyot pruksakasemsuk
koningshuis
straf
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi