Algerijnse minister erkent grote fouten tijdens gijzeling

buitenland
2
26 jan '13
Volgens de Algerijnse autoriteiten zijn er daadwerkelijk fouten gemaakt.

De Algerijnse minister van buitenlandse zaken Mourad Medelci heeft vrijdag erkend dat Algerije deze maand fouten heeft gemaakt bij het gijzelingsdrama in een gasraffinaderij in de Sahara. Medelci zei in een interview met persbureau Associated Press dat zijn land internationale hulp nodig heeft om terrorisme te bestrijden. Algerije wees tijdens het gijzelingsdrama hulp van andere landen van de hand en het leger opende het vuur op auto's die vol zaten met zowel gijzelaars als gijzelnemers.

Dit kwam de Algerijnse regering op felle kritiek van de internationale gemeenschap te staan. Bij de aanval op de raffinaderij, die het werk was van een aan Al-Qaida gelieerde groepering, werden tientallen buitenlandse werknemers gegijzeld. Na vier dagen maakte het leger een einde aan de gijzeling. Zeker 37 gijzelaars en 29 militanten kwamen om. "We zijn bezig onze fouten op een rij te zetten", zei Medelci.

Algerije gaat waarschijnlijk de beveiliging bij olie- en gasinstallaties met internationale werknemers opvoeren, aldus Medelci. Hij verdedigde het besluit van de regering om de gijzelnemers aan te vallen in plaats van te onderhandelen. Volgens de minister kunnen conflicten met terroristen alleen worden opgelost door actie te ondernemen.

De minister zei dat Algerije 'niet langer in staat is internationaal terrorisme alleen tegemoet te treden'. "We hebben absoluut steun nodig."

© Novum 2013
algerije
gijzeling
mourad medelci
terrorisme
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi