Doden na doodvonnissen om voetbalrellen Egypte

buitenland
0
26 jan '13
Na het vonnis vielen tientallen doden bij een protest.

In Egypte zijn zaterdag zeker 27 mensen omgekomen na een uitspraak in de zaak over de dodelijke voetbalrellen van vorig jaar in Port Said. Nadat de rechter in Port Said 21 verdachten ter dood had veroordeeld bestormden familieleden van de verdachten onder meer de gevangenis en de rechtbank. Het leger is naar de stad gestuurd om de orde te herstellen. De voetbalrellen in Port Said kostten vorig jaar aan 74 mensen het leven.

Nadat het vonnis was uitgesproken probeerden familieleden van de verdachten in te breken in de gevangenis van Port Said om hen te bevrijden. Ook het kantoor van de gouverneur, de rechtbank, een elektriciteitscentrale en diverse politiebureaus werden bestormd. In totaal kwamen 27 mensen om, onder wie twee agenten die werden doodgeschoten bij de gevangenis.

De politie schoot met scherp en zette traangas en rubberkogels in tegen de relschoppers, aldus bronnen bij de Egyptische veiligheidsdiensten. Honderden mensen raakten gewond. De relschoppers wisten een politiebureau in het oosten van Port Said in te nemen. Onder de doden waren ook twee voetballers van een lokale club die op weg waren naar een training. Hun club ligt in de buurt van de gevangenis die door de relschoppers werd bestormd.

Het leger is naar Port Said gestuurd om de orde te herstellen, maar het geweld hield de hele dag aan. De rust was aan het begin van de avond nog niet wedergekeerd. Na de wedstrijd vorig jaar tussen de clubs Al-Masry uit Port Said en Al-Ahly uit Caïro vielen fans van de thuisploeg de aanhangers van Al-Ahly aan. De veldslag die volgde kostte aan 74 mensen het leven.
 
In de aanloop naar het vonnis hadden fans van Al-Ahly gedreigd met bloedvergieten en vergelding als de verdachten niet de doodstraf zouden krijgen. In totaal zijn er 73 verdachten in de zaak. Het vonnis voor de overige 52 verdachten wordt 9 maart uitgesproken. Onder de verdachten zijn ook negen leden van de veiligheidsdiensten, maar zij waren zaterdag niet onder de veroordeelden.

Fans van beide ploegen hebben het afgelopen jaar voormalige leden van het regime van Hosni Mubarak er van beticht de rellen in Port Said te hebben veroorzaakt. Volgens overlevenden stak de politie geen vinger uit om het geweld een halt toe te roepen. Relschoppers waren er in geslaagd wapens het stadion in te smokkelen. Voordat de rechter zaterdag de namen van de veroordeelden kon voorlezen begonnen nabestaanden 'Allahu akbar' (Allah is groot) te schreeuwen en te zwaaien met foto's van de slachtoffers van de voetbalrellen.
"Dit was nodig", zei Nour al-Sabah, wiens 17-jarige zoon Ahmed Zakaria vorig jaar omkwam. "Nu wil ik de mannen terechtgesteld zien worden net zoals zij zagen hoe mijn zoon werd vermoord." Een advocaat van een van de verdachten noemde het vonnis 'een politieke beslissing om de bevolking te kalmeren'. "Er is niets wat er op wijst dat deze mensen iets hebben gedaan en we snappen niet waar dit vonnis op is gebaseerd", aldus de advocaat.

De verdachten, die vanwege veiligheidsoverwegingen niet in de rechtszaal waren, kunnen nog in beroep gaan tegen het vonnis. De Egyptische president Mohammed Morsi heeft een reis naar Ethiopië afgelast en heeft voor het eerst een bespreking gehouden met zijn onlangs opgerichte Nationale Defensieraad.

© Novum 2013
egypte
voetbalrellen
port said
arabische lente
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?