Facebook maakt je dik en kost je geld
Facebook kost veel geld en maakt je dik, zo blijkt uit onderzoek.
29 January 2013
lifestyle

Wie veel vrienden heeft op Facebook voelt zich populair en dat heeft een positief effect op ons zelfvertrouwen, maar aan de sociale netwerksite zijn ook enkele nadelen verbonden: je komt bij en geeft veel geld uit. Dat blijkt uit een onderzoek aan de Universiteiten van Pittsburgh en Colombia. Wetenschappers Andrew Stephen en Keith Wilcox analyseerden het facebookgedrag van 541 Amerikaanse gebruikers.

Daaruit blijkt dat mensen die een vijftal minuten per dag aangemeld zijn op het sociale netwerk vaker de controle over zichzelf verliezen. Dat veroorzaakt negatieve reacties zoals exuberante uitgaven en overeten. Tijdens een experiment, dat deel uitmaakte van de studie, werd aan de proefpersonen gevraagd om deel te nemen aan een veiling.

De mensen die voor de opdracht aangemeld waren bij Facebook, deden opvallend hogere biedingen dan de personen die ervoor gewoon wat websites bezochten. Verder ontdekten de vorsers ook dat Facebookgebruikers met sterke sociale banden een hogere Body Mass Index (BMI) hebben en vaker geconfronteerd worden met eetbuien dan mensen zonder facebookaccount.

Volgens de onderzoekers is het merkwaardige fenomeen heel eenvoudig te verklaren. ‘Als je je goed voelt omdat je veel online vrienden hebt, neemt je zelfcontrole af. Je zal jezelf bijvoorbeeld vaker trakteren op een calorierijke snack of een hip item uit een webshop dat je eigenlijk niet nodig hebt. Je zegt als het ware tegen jezelf dat je een beloning verdient’, concludeert Wilcox in een interview met Today.com.

© Nieuwsblad 2013
facebook
gezondheid
dik
onderzoek
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi