'Goedkope fakkels oorzaak 230 doden in discotheek'

buitenland
3
30 jan '13
Goedkope buitenfakkels zijn vermoedelijk de oorzaak van de discobrand.

Dat heeft de politie dinsdag op een persconferentie gezegd. Bij de brand kwamen meer dan 230 mensen om het leven. De band die in de nacht van zaterdag op zondag optrad staat bekend om de vuurwerkshows die tijdens een optreden worden gegeven. De band heeft waarschijnlijk geld willen besparen door buitenfakkels te gebruiken in plaats van vuurwerk dat geschikt is om binnen af te steken.
 
Een buitenfakkel kost maar een euro, terwijl een fakkel die binnen kan worden gebruikt 26 euro kost. "De fakkel die werd afgestoken was voor gebruik buiten en de mensen die de fakkel aanstaken wisten dit", aldus inspecteur Marcelo Arigony. De band zou volgens Arigony geregeld voor het goedkopere vuurwerk hebben gekozen. "Ze besloten dit vuurwerk te kopen, omdat het goedkoper is dan vuurwerk dat binnen kan worden afgestoken."

De brand brak om 2.30 uur lokale tijd uit. Op dat moment waren er volgens de gitarist van de band ongeveer twaalfhonderd tot dertienhonderd mensen binnen. Volgens de politie lag de maximale capaciteit van de club een stuk lager, zo rond de zevenhonderd. Het plafond van de club was bedekt met een laag isolatieschuim, dat was gemaakt van een ontvlambaar materiaal.

Het lijkt erop dat het isolatieschuim in brand is gevlogen door het vuurwerk. De brandblussers van de club bleken niet te werken en er was geen rookalarm of sprinklerinstallatie. Het vuur kon hierdoor snel om zich heen grijpen. De nachtclub had bovendien maar één nooduitgang. Dat waren niet de enige problemen, aldus de politie. De exploitatievergunning van de club was in augustus verlopen. "Elk kind had kunnen zien dat dit etablissement niet open had moeten zijn", aldus Arigony.

De twee eigenaren van de nachtclub zijn in voorlopige hechtenis genomen, evenals twee leden van de band. Alle nachtclubs in Santa Maria zijn door de autoriteiten voor dertig dagen gesloten. Die tijd wordt gebruikt om veiligheidscontroles uit te voeren. Ook elders in Brazilië zijn maatregelen getroffen. Dinsdag gingen in Santa Maria woedende inwoners de straat op.
 
Zij eisten gerechtigheid voor de slachtoffers. Het komt zelden voor dat in Brazilië mensen deelnemen aan een protestmars.

© Novum 2013
vuurwerk
disco
kiss
santa maria
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?