Ook Maher was mikpunt racisme

sport
31
31 jan '13
Naast Jozy Altidore was afgelopen dinsdag ook Adam Maher het mikpunt van racisme.

Scheidsrechter Reinold Wiedemeijer prijst de professionele houding van de AZ-middenvelder, die zich niet liet provoceren.
In de berichtgeving kwam naar voren dat met name Altidore het in Den Bosch moest ontgelden. "Adam was ook het mikpunt", zegt Wiedemeijer donderdag in De Telegraaf. "Zelfs voordat die verschrikkelijke oerwoudgeluiden te horen waren."

"Op de melodie van Er staat een paard in de gang van André van Duin, zong een klein groepje er staat een schaap in het veld. Het was aan de overzijde niet eens hoorbaar, denk ik. Maar ik begaf me waar Adam liep en daar werden de kwetsende teksten pijnlijk duidelijk", aldus de arbiter, die vol lof is over Maher.

"Zijn eerste reactie – applaudisseren bij een corner – was begrijpelijk, maar ik heb hem gezegd het recht niet in eigen hand te nemen. En dat wij als arbitrage druk met de zaak bezig waren. Dat hij dat zo goed oppakte, geeft aan wat voor een geweldige prof Adam is."

"Als jullie willen, gaan we er nú vanaf"
Zelf had Wiedemeijer dinsdag direct het gevoel de wedstrijd te moeten staken. "Mijn hele gevoel zei: dit klopt niet, we moeten van het veld af. Helaas kunnen wij als arbiters ook niet over procedures heen stappen."

"Het protocol is heel simpel. De clubs zijn verantwoordelijk voor de spreekkoren en hebben dan het recht om actie te ondernemen. Zij kunnen het duel via mij stil leggen. In het veld hoop je dat de verantwoordelijken snel ingrijpen, maar dat gebeurde niet zichtbaar. De scheidsrechter kan dan zelfstandig alsnog staken, maar alleen als daar draagvlak voor is."

Op een gegeven moment nam Wiedemeijer zelf het initiatief. "Na de benutte penalty van Altidore ben ik naar die jongens van AZ gelopen. Ik zei: Als jullie willen, gaan we er nú vanaf. Maar ze gaven aan de wedstrijd uit te willen spelen omdat ze voor hun gevoel al gewonnen hadden."

© Voetbalzone 2013
maher
racisme
schapen
wiedemeijer
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi