Somalië vervolgt vrouw die loog over verkrachting

buitenland
19
31 jan '13
De Somalische overheid vervolgt een vrouw die zegt te zijn verkracht door Somalische soldaten.

Ook een journalist die de vrouw interviewde wordt vervolgd, evenals haar echtgenoot en twee anderen die haar zouden hebben geholpen om onderzoekers te ontlopen. Dat heeft Human Rights Watch woensdag gemeld. De mensenrechtengroep stelt dat de aanklachten moeten worden ingetrokken omdat ze politiek gemotiveerd zijn. De vrouw werd dinsdag voor de rechtbank in Mogadishu aangeklaagd wegens belediging van een overheidsorgaan, voorleggen van valse bewijzen, simuleren van een misdrijf en het doen van een valse aangifte.

De journalist, Abdiaziz Abdinur, is aangeklaagd wegens belediging van een overheidsorgaan en het aanzetten van de vrouw tot het verstrekken van vervalst bewijs. De vrouw en de journalisten riskeren gevangenisstraffen variërend van twee tot zes jaar, zegt HRW. Volgens mensenrechtengroepen hangen de arrestaties samen met toegenomen aandacht in de media voor berichten over seksueel geweld in Somalië, onder meer door leden van de veiligheidstroepen. In Mogadishu verblijven tienduizenden mensen in slecht beschermde kampen.

"Het vervolgen van een vrouw die beweert te zijn verkracht maakt een lachertje van de prioriteiten van de nieuwe Somalische regering", liet Daniel Bekele, directeur Afrika van HRW, weten. "Het 'onderzoek' van de politie in deze zaak was een politiek gemotiveerde poging om degenen die het hardnekkige probleem van seksueel geweld door de Somalische veiligheidstroepen aan de kaak stellen de schuld te geven en tot zwijgen te brengen."

Somalische regeringsfunctionarissen waren niet bereikbaar voor commentaar.

© Novum 2013
somalië
overheid
verkrachting
daniel bekele
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi