Bizarre gijzeling in VS: man houdt kind dagenlang vast in bunker

buitenland
0
1 feb '13
Een Amerikaanse gepensioneerde vrachtwagenchauffeur houdt al twee dagen een 5-jarig jongetje gegijzeld.

De 65-jarige man ging dinsdag in de staat Alabama een volle schoolbus binnen, schoot de chauffeur dood en ontvoerde het kind. De Amerikaanse politie probeerde ook donderdag een oplossing te vinden voor het gijzelingsdrama. De politie is in onderhandeling gegaan met de gijzelnemer, die zich met het jongetje heeft opgesloten in een ondergrondse bunker op het platteland. De gesprekken vinden plaats via een ventilatiebuis.

Volgens zijn buren is de man, Jimmy Lee Dykes, opvliegend van aard en houdt hij er antiregeringsstandpunten op na. Hij zou in het verleden hebben gedreigd buurkinderen neer te schieten, omdat ze over zijn terrein liepen en patrouilleerde 's nachts met een zaklamp in zijn ene en een jachtgeweer in zijn andere hand. Ook zou hij eens een hondje met een loden pijp de hersens hebben ingeslagen.

Woensdag zou Dykes voor de rechter hebben moeten verschijnen om uitleg te geven over de beschuldiging dat hij vorige maand het vuur opende op zijn buren.
De jongen kijkt in de bunker naar de televisie en ontvangt medicijnen, zei de afgevaardigde van Alabama in het Huis van Afgevaardigden Steve Clouse. De bunker beschikt over voedsel en elektriciteit.

De FBI denkt dat de schietpartij in de bus een haatmisdrijf is. Er zou geen sprake zijn van een relatie tussen de gijzelnemer en zijn slachtoffertje. "Hij wilde eenvoudigweg een kind voor een gijzelingsactie", zei Michael Senn, een geestelijke die getraumatiseerde kinderen bijstaat.

Toen Dykes dinsdag de bus binnenging, probeerde de chauffeur hem tegen te houden. Dykes haalde viermaal de trekker over, greep een kind en ging ervandoor. "Hij zal vroeger of later toch moeten opgeven, want wij gaan nergens heen", zei politiechef James Arrington. "Het is er erg klein, maar hij zou daar eerder al eens acht dagen hebben gezeten."

© Novum 2013
vs
gijzeling
kind
jimmy lee dykes
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi